Body after baby – ups and downs

Het is vrijdagavond en ik zit lekker op de bank. Een grappige film op de achtergrond, laptopje op schoot, water in m’n glas. Het was een heerlijke dag, afsluiter van een hectische week. Maar vandaag was heerlijk. Benthe was thuis met haar papa, ik was aan het werk. Gezellige collega’s om me heen, erg productief geweest en ik zat de hele dag hoog in mijn energie. Afgesloten met een hardloop-uurtje van 4 tot 5. Toch heb ik een raar gevoel. Waarom? Lees je mee.

Up’s and downs

Waarom heb ik nou zo’n raar gevoel dan in m’n buik. Omdat het eigenlijk allemaal een beetje heel dubbel en raar gaat. Oke, iets concreter: met het body-after-baby project gaat met up’s en down’s. Aan de ene kant zijn er dagen en moment die heel goed zijn; dat zijn de dagen dat ik mijn stappen haal, de dagen dat ik met het hardloopgroepje op stap ben en lekker gezond kook. Maar er zijn ook dagen waarop ik laag in mijn energie zit en gewoon het er niet uit komt. Klinkt zo stom. Maar ik kan er dan even niet uitkomen. Dan is het op het werk stressvol, zijn de avonden gevuld met Netflix en vind ik het niet erg als ik niet kook, maar als we wat makkelijks doen.

En natuurlijk horen deze dagen er ook bij, je kan niet altijd in je ‘up’ zitten. Maar de balans mag wel wat meer zijn.

Maar ik vond het de laatste tijd wel echt even moeilijk en vond het best lastig. Ik had net de smaak te pakken en het sporten liep lekker. Toen kwam mijn bekkenfysio om de hoek en vertelde me dat ik rustig aan moest doen. Sporten was op dit moment niet het best voor mijn herstel. Oh… dat was wel even heel moeilijk, dat heb ik haar ook verteld. Maar ze zei ook – terecht – dat de basis wel goed moet zijn, anders ga je alleen maar van kwaad naar erger. Dat willen we natuurlijk ook niet.

Het eten ging ook goed. En dat gaat het nog steeds, als je kijkt naar een half jaar geleden dan hebben we thuis echt goede stappen gemaakt. We eten veel beter en snacken veel minder. Maar we snacken wel meer dan een twee maanden terug toen we echt net met z’n tweeën besloten hadden om er voor te gaan. Dus ja, ook hier is echt wel weer winst te behalen.

vallen en opstaan

Ik vind dit altijd zo’n goed plaatje. Je maakt een plan, je zet een doel. Maar dat betekent niet dat het één rechte lijn is naar de top. Helemaal niet. En iedereen heeft zo’n weg, zo’n weg vol met obstakels, alleen zien we ze van een ander vaak niet. Maar het gaat bij iedereen zo. Het hoort erbij dat je dus even op je bek gaat. Dat je jezelf moet herpakken en doorgaan. Alleen dat herpakken is verdorie wel zo moeilijk.

Oppakken en doorpakken

Laatst hoorde ik iemand zeggen dat je ‘bijzetten als het goed gaat’. Dus gaat het goed, dan doe je er juist een schepje bovenop. Dat zette me wel aan het denken. Dus niet genoeg nemen met ‘gewoon goed’, maar juist op zo’n dag als vandaag als ik hoog in mijn energie zit en ik voel me echt lekker. Hop, doorpakken. Dat kan dan zijn op het gebied van mijn werk; dat ik nog net even die to-do-lijst echt aftik, dat ik net even die extra stap zet. Of het kan zijn in het maken van gezonde keuzes. Kies je juist voor die bak magere kwark met havermout en niet dat lekker gebakken eitje; pak dan ook even een glas water erbij i.p.v. een blikje cola. Eigenlijk heel logisch. Maak gebruik van de doorzettingsvermogen op het moment dat het er is, zeg maar. 😉

Lief zijn

Maar ‘oppakken’ klinkt zo makkelijk, maar is het niet. Dus hoe gaan we dat doen? Laten we beginnen met lief zijn voor mezelf. Accepteren dat niet elke dag een ’top’ dag is. En een keertje wat minder is ook prima. Ik wil de 80/20 regel maar gaan toepassen. 80% van de tijd maken we gezonde en goede keuzes en zetten we dat tandje bij. De andere 20% mag ik prima ook gewoon op de bank liggen met Netflix, neem ik een wijntje i.p.v. een watertje en neem ik er ook nog eens lekker een koekie bij. Balans toch? Daar gaat het om.

Wat ik wel ga doen, is het mezelf makkelijk maken. Het makkelijk maken om de juiste keuzes te maken. Dus kijken naar wat je in huis haalt. Want we weten allemaal dat de doorzettingsvermogen ’s avonds op de bank een heel stuk minder is. Dan kan er maar beter gewoon lekker geen slechte keuzes in huis zijn. Daarnaast kan ik het mezelf ook makkelijker maken door meer voor te bereiden. Vooral dan de avondmaaltijden, het is makkelijker om één keer voor twee avonden te koken en ééntje in te vriezen. Als ik dan geen zin heb, dan kan ik toch gewoon wat gezonds uit de vriezer pakken.

Heb jij nog een tip? De tip voor balans of weightloss? Vertel het me! 🙂

foto van pexels

 

Volg mij ook op Instagram en Facebook