Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit; wat ik nou écht niet wist

Veel vrouwen komen met dit onderwerp in aanraking tijdens de zwangerschap. Bekkeninstabiliteit of bekkenpijn. Niet heel gek, je bekken heeft heel wat te verduren. Het is een basis voor je eigen lichaam en tijdens de zwangerschap ‘hangt’ er ook nog een kindje in/op. Er is online dan ook echt ontzettend veel informatie over te vinden.
Waarom schrijf ik er dan ook nog over? Nou ik ga het niet hebben over klachten of huis-tuin-en-keuken-oplossingen. Maar ik wil het juist hebben over het aspect wat ik écht niet wist en wat mij zo ontzettend verrast heeft.
Want je bekken en je bekkenbodem zijn wel ontzettend belangrijk voor je hele lijf. Dit heb ik wel geleerd het afgelopen jaar. Het bepaalt voor een groot gedeelte hoe je lijf beweegt, hoe soepel je bent, hoe stevig je staat, hoe stabiel je staat/zit/loopt.
Op bekkenbodemonline staat zelfs:
Het is al langer bekend dat als je bekkenpijn (rug, bil, schaambeen) hebt rond je zwangerschap, je ook meer kans (50%) hebt op het krijgen van bekkenbodemklachten.
Als vrouw met lage rug klachten heb je een grotere kans (78%) op incontinentie klachten.
Je basis op orde hebben is dus echt ontzettend belangrijk.

Wat verraste mij dan zo?
Ik wist dus al wel langer dat je tijdens de zwangerschap meer kans hebt op ‘last’ van je bekken. Je kindje wordt zwaarder en drukt op je bekken. Ook worden je banden losser. Met een goede reden, want je kindje moet natuurlijk ook geboren worden. Maar wist jij dat je banden ook na de bevalling nog ‘losser’ blijven?
Ik hoorde van een bekkenfysiotherapeut dat bekkeninstabiliteit, of de ‘zachtheid’ van de bekkenbanden wel kan aanhouden tot een jaar na de bevalling. Natuurlijk hebben we allemaal een verschillend fitheidsniveau’s, maar gemiddeld kan je er dus van uit gaan dat je nog een jaar lang even lief moet zijn voor je bekken(bodem).
‘Doe ‘us rustig’
Toen mijn kraamverzorgster dus vier dagen na de bevalling zei: “Goh, misschien moet je eens niet de hele dag de trap op en af lopen.” Had ze misschien toch wel een punt. Ik hoefde natuurlijk ook niet continue zelf die luier boven op mijn mooi ingerichte commode te verschonen. Had zij ook kunnen doen, maar ja, ik dacht toen: “mijn baby, mijn taak.” Nou lieve new-mommy’s of mommy’s-to-be: laat het vooral je kraamverzorgster lekker doen! Er komen echt nog genoeg luiers. Blijf jij maar lekker of in bed of op de bank en wees lief voor je lijf.
Bij mij begonnen de klachten dus 3 maanden na de bevalling van Benthe. Tijdens mijn zwangerschap heb ik echt helemaal nergens last van gehad. Maar nu dus al ruim 9 maanden heb ik pijn aan mijn heupen, rug en bekken. Inmiddels ben ik twee fysiotherapeuten later en ben ik gisteren voor het eerst naar de chiropractor geweest. Hierover later meer.
Hugs en Kisses!

Comments
Trackbacks & Pingbacks
[…] baby‘, dat ik nog best heb moeten wennen aan mijn lichaam post zwangerschap. De bijbehorende bekkenklachten en gezeur zorgt ervoor dat ik me er niet zo mee bezig wilde houden. Maar ja, stiekem hoort het […]