Cyclus in kaart brengen – cervixslijm

Ik heb sinds mijn 16e anticonceptie gebruikt. Eerst jarenlang de pil en op mijn 27ste ben ik overgestapt op het spiraaltje. Dus toen we besloten om voor een kindje te gaan was het voor mij één groot raadsel hoe mijn cyclus er uit zo zien. Dus ik wilde deze graag in kaart brengen om te weten waar ik aan toe was.

Ik moet hier wel bij zeggen dat dit mijn manier is. Ik wilde dit graag weten en ik wilde graag mijn lichaam leren kennen. Als jij dit niet wilt doen, dan is dat natuurlijk ook super goed. Voor ieder z’n ding. Maar mocht je iets meer inzicht willen hebben dan kan het in kaart brengen van je cyclus echt veel inzicht verschaffen.

Cyclus in kaart

Nu heb ik al een paar blogjes geschreven over het in kaart brengen van je cyclus:

En dan kan je ook nog je cervixslijm, ook wel baarmoederslijm genoemd, in de gaten houden. Sommige zeggen dat dit de beste methode is en sommige zeggen dat het de meest onbetrouwbare methode is.

Hoe check je je cervixslijm?

Cervix is een andere naam voor de baarmoederhals, deze kan je voelen door twee schone en droge vinger in je vagina te brengen. Je kan je baarmoedermond voelen, haal je vingers iets uit elkaar als je je baarmoedermond voelt en hou ze daarna tegen elkaar aan als je je vingers naar buiten haalt. Let wel op, niet je slijm ‘checken’ vlak nadat je gepoept hebt of seks hebt gehad. Dan is het niet betrouwbaar.

Stadia van baarmoerderslijm

Net zoals je cyclus verschillende stadia heeft, heeft je slijm ook verschillende stadia in je cyclus. Aan het begin van je cyclus is je slijm dik en taai. Dit sluit je baarmoeder af voor allerlei micro-bacteriën. Het voelt droog aan.

Hoe dichter je bij je ovulatie komt, hoe ‘vruchtbaarder’ je slijm wordt. Vruchtbaar slijm is sterk, rekbaar en elastisch, het lijkt een beetje op rauw eiwit. En als je je vingers van elkaar af haalt kan je er draden mee trekken. Dit slijm kan al wel vijf dagen voor je ovulatie voelen. In dit vruchtbare slijm overleven zaadcellen gemakkelijk een paar dagen.

Na je ovulatie wordt ook de hoeveelheid cervixslijm weer minder. Je baarmoederhals voelt droger aan en je slijm is korreligger en kan er wit uitzien.

Mijn ervaringen

Zoals ik al eerder schreef in de blogpost over de ovulatietesten, heb ik wel een ‘vals positieve’ ovulatietesten gehad. Ovulatietesten samen met het checken van mijn cervixslijm gaf me al een hoop duidelijkheid. Als je het af en toe je cervixslijm checkt dan krijgt je wel inzicht en kan je ook op deze manier je vruchtbare dagen vinden.

Ga je het denk je ook een keer proberen?

Liefs Linda