Cyclus in kaart brengen – ovulatietesten

Ik heb sinds mijn 16e anticonceptie gebruikt. Eerst jarenlang de pil en op mijn 27ste ben ik overgestapt op het spiraaltje. Dus toen we besloten om voor een kindje te gaan was het voor mij één groot raadsel hoe mijn cyclus er uit zo zien. Dus ik wilde deze graag in kaart brengen om te weten waar ik aan toe was.
Ik moet hier wel bij zeggen dat dit mijn manier is. Ik wilde dit graag weten en ik wilde graag mijn lichaam leren kennen. Als jij dit niet wilt doen, dan is dat natuurlijk ook super goed. Voor ieder z’n ding. Maar mocht je iets meer inzicht willen hebben dan kan het in kaart brengen van je cyclus echt veel inzicht verschaffen.
Ik heb al een blogpost geschreven over ‘De Simpele Cyclus’ en over de Temperatuurmethode. Die kan je allebei terug lezen.
Ovulatietesten
Ik ben begonnen met het opnemen van mijn temperatuur. Hierdoor kwam ik er achter dat ik inderdaad wel een eisprong had! Maar om er ook op tijd bij te zijn en dus gebruik te maken van de eisprong wilde ik graag nog meer weten. Tijd om eens te kijken wat ovulatietesten zouden doen.
Ovulatietesten zijn niet moeilijk, het is een staafje en daar mag je over heen plassen. Binnen drie tot vijf minuten kan je aflezen of je eisprong is. Je hebt trouwens ook zogenaamde ‘dipstick’-testen. Dit zijn kleine testjes (zie foto hieronder), hier plas je niet over heen, maar je vangt je plas op in een bekertje en ‘dipt’ de test in de urine voor een paar seconde. Ik gebruik deze methode trouwens voor alle ovulatietesten. Anders plas ik alleen maar over mijn handen heen, wat ik niet echt prettig vindt. En soms moet je je test dan 10 seconden onder de urinestraal houden, nou…zo lang plas ik niet altijd! haha.
Als je een positieve ovulatietest hebt dan ‘springt’ je eitje 20 tot 48 uur later. Je eitje is dan gemiddeld zo’n 12 uur vruchtbaar. Je kan dus heel gericht ‘bezig gaan’. haha!
LH-piek
Ovulatietesten meten het luteïniserend hormoon (LH). De meester vrouwen maken dit hormoon in lage doses de gehele cyclus aan, maar er is een duidelijke piek tijdens je ovulatie. Daarom zullen de meeste vrouwen gedurende de hele cyclus een lichte streep zien op een ovulatietest. De piek komt als de test streep, donkerder is dan de controle streep. Maar dit is voor elke vrouw en bij elke soort test ook verschillend.
Voorbeeld (dipstick) testen, hier zie je telkens twee streepjes maar de onderste test is pas positief.
Soorten testen
Ik heb twee cyclussen de testen van de Kruidvat geprobeerd. Helaas werken deze toch niet goed voor mij. Ik had beide cyclussen drie keer een positieve test. Dat werkt natuurlijk niet. De tweede keer gebruikte ik de testen van de Action ernaast, welke nooit positief waren. Tot uiteindelijk dag 35, toen had ik eigenlijk een positieve Action test. Het duurde die cyclus dus wat langer, maar mijn eisprong kwam gelukkig wel. Ik heb nu ovulatietesten besteld bij 2besure.nl, de zogenaamde ‘dipstick’-testen. Waarschijnlijk ga ik daar de Action testen naast gebruiken. Het is echt proberen wat voor jou werkt. Wat vind jij prettig, maar ook wat wil je er aan uit geven? De testen van Clear Blue werken niet met streepjes, maar met smileys en zijn een stuk duurder dan bijvoorbeeld de Action testen. Action testen zijn volgens mij vijf testen voor € 2,- en Kruidvat bijvoorbeeld zeven testen voor € 13,- . Dat is al een heel verschil.
Voordelen en nadelen
De voordelen van ovulatietesten:
- Je hoeft niet elke dag, de hele cyclus lang er mee bezig te zijn, zoals met temperaturen.
- Als je een regelmatige cyclus hebt dan weet je op een gegeven moment wanneer je eisprong is en kan je heel gericht (of niet eens meer) testen.
- Als je een onregelmatige cyclus hebt weet je wanneer je eisprong komt en kan je dus heel gericht ‘klussen’.
Nadelen:
- Als je nog niet weet wanneer je eisprong is kan je soms wel twee weken moeten door testen. Dan ben je er wel veel mee bezig (in mijn ervaring). En kan je er heel onzeker van worden.
- Ovulatietesten doe je voor het beste resultaat midden op de dag, ergens tussen 12.00 en 17.00 uur en dan elke dag het liefst rond dezelfde tijd; dit kan nog al lastig zijn op een werkdag.
- Voordat je ovulatietesten gebruikt is het aan te raden de twee uur daarvoor weinig tot niet te drinken, dit vergt dus nog al wat nadenken en planning.
Hier alle testen die ik gedaan heb deze cyclus. Ik heb er heel wat naar zitten staren, kijken of ik mijn piek al gehad had. Het was sommige dagen erg frustrerend.
Zekerheid
Wel goed om te weten, voor sommige vrouwen werken ovulatietesten niet. En als ze wel werken, heb je soms je piek niet goed te pakken. Zoals de Kruidvat testen voor mij, ik had op dag 24 in mijn cyclus al een positieve test, maar dit was helemaal niet positief. De test reageerde gewoon erg gevoelig op het hormoon in mijn lichaam. Té gevoelig bleek later. Je weet het pas zeker als ongeveer twee dagen na je positieve test je temperatuur om hoog gaat en hoog blijft. Dan weet je 100% zeker dat je je eisprong gehad hebt.
Ovulatietesten zijn dus fijn, vooral als je een onregelmatige cyclus hebt zoals ik. Dan weet je wanneer je eisprong geweest is. Maar ik zou het altijd gebruiken samen met de temperatuurmethode.
Hopelijk heb je hier wat aan en kan je verder. Heb je al eens ovulatietesten gebruikt? Welke werkte goed voor jou en vond je fijn in het gebruik?
Liefs Linda
Comments
Trackbacks & Pingbacks
[…] Wil je meer zekerheid en wil je gebruik kunnen maken van je vruchtbare dagen, dan zou ik eens ovulatietesten gebruiken. Hier heb ik ook een artikeltje over geschreven. […]
[…] Ovulatietesten […]