Cyclus in kaart – de basis a.k.a. De Simpele Cyclus

Ik heb sinds mijn 16e anticonceptie gebruikt. Eerst jarenlang de pil en op mijn 27ste ben ik overgestapt op het spiraaltje. Dus toen we besloten om voor een kindje te gaan was het voor mij één groot raadsel hoe mijn cyclus er uit zo zien.

Omdat ik heel nieuwsgierig ben naar mijn cyclus ben ik direct begonnen met het in kaart brengen van de cyclus. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Maar eerst eens gaan we met dit artikel eens verder in op de cyclus. Wat is dat nou? Waar bestaat een cyclus uit?

Ik wil wel meteen zeggen, dat dit mijn eigen keuze is om mijn cyclus meteen in kaart te brengen. Ik wilde dit graag weten en ik wilde mijn lichaam leren kennen. Als jij dit niet wil doen, dan is dat natuurlijk ook super goed. Iedereen doet haar eigen ding. Maar mocht je iets meer inzicht willen hebben dan kan het in kaart brengen van je cyclus echt veel inzicht verschaffen.

De Simpele Cyclus

Geen enkele cyclus is hetzelfde en een vrouw hoeft ook niet elke maand dezelfde cyclus te hebben. De ene maand kan het 30 dagen zijn en de maand erna 32 of 28. Maar voor het voorbeeld gebruiken we een cyclus van 28 dagen. Omdat er bijna overal als voorbeeld een cyclus van 28 dagen gebruikt wordt noem ik het voor de gein De Simpele Cyclus. Gewoon grapje.

Gemiddeld loopt een Simpele Cyclus dan zo:

Dag 1 is de eerste dag van je ongesteldheid.

Dag 14 dag van je eisprong.

Dag 28 is de dag voor je ongesteldheid.

De tijd voor je eisprong is de folliculaire fase (in deze fase rijpt het eitje) en de tijd na je eisprong is de luteale fase (in deze fase kan de innesteling plaats vinden).

Folliculaire fase

Voor mij was het een grote blijdschap toen ik na het verwijderen van mijn spiraaltje weer ‘gewoon’ ongesteld werd.

Na (gemiddeld voor mij) zes dagen ongesteldheid brak dan de folliculaire fase aan. Dit is de tijd waarin je eigenlijk nog helemaal niets kan doen. Je eitjes zijn er al sinds dat je zelf in de buik van je moeder zat en de komende twee weken worden deze dan ‘klaar gemaakt’. Hopelijk heb je over twee weken een super mooi rijp eitje wat vrolijk ‘springt’. Het is voor je nu gewoon wachten.

Ovulatie

Tijdens de ovulatie merken sommige meiden heel veel aan hun lichaam en anderen helemaal niets. Sommige voelen een ‘zeurderige’ pijn in de liezen en een enkele voelt zelfs het eitje springen. Dit is iets wat je echt zelf zult moeten leren kennen van je eigen lichaam.

Het enige wat bijna elke vrouw wél krijgt, heel erg vruchtbaar slijm. Ja dat zijn altijd hele fijne (slijmerige) praatjes. Tijdens je vruchtbare periode wordt het slijm rond je baarmoeder mond heel ‘draderig’ en doorzichtig. Ze zeggen ook wel dat het er uit ziet als rauw eiwit. Ik zal in een volgend artikel hier meer op in gaan.

Luteale fase

Dan heb je je eisprong gehad! Misschien heb je deze gevoeld, misschien ben je erachter gekomen d.m.v. je temperatuur bijhouden of ovulatietesten. En als je dan zwanger wilt worden heb je natuurlijk het ‘zeer gezellig’ gemaakt tijdens deze korte periode van vruchtbaarheid. En dan…. Dan komt het wachten. Deze fase ligt meestal tussen de 10 en 18 dagen. En dat zijn erg lange dagen. In deze fase hopen we dat het eitje bevrucht is en dat het eitje ‘innestelt’ in je baarmoeder. Dit is zo’n fase dat sommige vrouwen (ik!) goed letten op hun lichaam om de eerste tekenen van zwangerschap te kunnen ontdekken. En het is zo’n tijd dat je dingen gaat eten of drinken om je lichaam een handje te helpen met de innesteling. Zo zouden granaatappels of granaatappelsap helpen bij de innesteling. Ook zou het helpen als je warm blijft, sokken aan in bed dus dames! En een kruikje op je buik, want een warme baarmoeder helpt dan natuurlijk ook. Zo kom je de lange wachttijd wel door tot aan je zwangerschapstest,… of ongesteldheid.

Mijn cyclus

Mijn cyclus loopt nog niet volgens het boekje van De Simpele Cyclus. Maar hij loopt gelukkig wel. Omdat ik wat last van overgewicht heb, was ik heel erg bang dat mijn cyclus niet of moeilijk op gang zou komen. En ik was heel angstig dat ik geen eisprong zou hebben. Gelukkig zit het daar (naar mijn weten) wel goed mee. Mijn eerste cyclus die ik in kaar heb gebracht was 37 dagen lang en ronde 2 was 45 dagen lang. Ik heb dus helaas erg lange cyclussen. Niet eens elke maand een kans op zwangerschap en ik moet heel veel geduld hebben. Iets wat ik heel erg moeilijk vind. Maar gelukkig is het niet het einde van de wereld.

Meer weten over de cyclus? Dan kan je even Googlen, is heel veel over te vinden; bijvoorbeeld op de website van 24baby.nl (niet gesponsord) is er veel (begrijpelijke) informatie over te vinden.

En ik ga nog meer artikelen schrijven over het in kaart brengen van je cyclus; er komt nog een artikel over vruchtbaar slijm, over temperaturen en over ovulatietesten.

Liefs Linda