Cyclus in kaart – temperatuurmethode

Ik heb sinds mijn 16e anticonceptie gebruikt. Eerst jarenlang de pil en op mijn 27ste ben ik overgestapt op het spiraaltje. Dus toen we besloten om voor een kindje te gaan was het voor mij één groot raadsel hoe mijn cyclus er uit zo zien.
Omdat ik heel nieuwsgierig ben naar mijn cyclus ben ik direct begonnen met het in kaart brengen van de cyclus. Door middel van het, voor mij de meest laagdrempelige methode, mijn temperatuur.
Ik moet hier wel bij zeggen dat dit mijn manier is. Ik wilde dit graag weten en ik wilde graag mijn lichaam leren kennen. Als jij dit niet wilt doen, dan is dat natuurlijk ook super goed. Voor ieder z’n ding. Maar mocht je iets meer inzicht willen hebben dan kan het in kaart brengen van je cyclus echt veel inzicht verschaffen.
Ik heb al een blogpost geschreven over ‘De Simpele Cyclus’, die kan je hier terug vinden.
Temperaturen
De theorie achter temperaturen is simpel, temperaturen is dé manier om zeker te weten dat je eisprong geweest is. Je temperatuur stijgt met 0,3-0,5 graden na je eisprong. Dat is ook direct het nadeel van deze methode, je komt pas achter je eisprong op het moment dat deze geweest is. Maar het kan veel voordeel hebben om zeker te weten dat hij geweest is. Volgens mij vragen gynaecologen ook om temperatuurkaartjes.
Hoe werkt het?
Je neemt je temperatuur elke dag op, je doet dat vlak nadat je wakker bent geworden en voordat je opstaat. Het is belangrijk dat je elke dag op hetzelfde tijdstip – dus ook in het weekend – je temperatuur rectaal opneemt. Je neemt je basale temperatuur op, je temperatuur in rust, dus voordat je opstaat.
Leg je thermometer naast je wekker, zodat je niet hoeft op te staan.
Let echt op dat je deze dingen precies hetzelfde doet, elke dag. Anders is je temperatuur niet betrouwbaar. Dus:
- Elke dag zelfde tijd,
- Rectaal je temperatuur opnemen,
- Rust temperatuur opnemen, voordat je opstaat of iets anders doet,
- Minimaal vijf uur geslapen hebben.
Je begint met temperaturen op de eerste dag van je cyclus, dit is de dag waarop je ongesteld wordt. Je temperatuur kan je dan noteren. Het makkelijkste is om een app te gebruiken om je temperatuur in bij te houden. Populair is de app ‘Fertility F riend’, je kan makkelijk een account aanmaken online en dan kan je de app ‘FF Mobile’ downloaden. Je moet het even doorkrijgen, maar daarna is het heel simpel te gebruiken. Er zijn ook andere (Nederlandstalige) apps te vinden of je kan het bijhouden in een lijstje.
Temperatuurgrafiek lezen
Meestal zakt je temperatuur iets tijdens de eisprong. Daarna stijgt hij met 0,3-0,5 graden. Je hebt je eisprong vaak dus pas door als hij geweest is. Je temperatuur blijft hoog totdat je ongesteld wordt. Mocht je temperatuur niet zakken kan het één van de eerste tekenen zijn dat je zwanger bent!
Mijn temperatuurkaartje van januari 2017.
Wat is van invloed?
De temperatuur methode is een goed middel voor iedereen die inzicht wil krijgen in haar cyclus. Je ziet duidelijk dat je eisprong geweest is en het kan makkelijk één van de eerste tekenen zijn dat je zwanger bent. Maar het vraagt ook wel wat van je. Ook in het weekend moet je op tijd wakker worden om je temperatuur op te nemen. En een nachtje doorzakken met een wijntje, een griepje, of niet slapen heeft allemaal invloed op je temperatuur. Maar dit kan je ook allemaal noteren als je je temperatuur noteert. Dan heb je later inzicht waarom je temperatuur zo schommelt.
Wat vind jij hiervan? Gebruik je deze methode al of zou je dit wel een mogelijkheid vinden?
Liefs Linda
Comments
Trackbacks & Pingbacks
[…] is dit allemaal niet zeker. De enige manier om echt zeker te zijn dat je eitje gesprongen is is de temperatuurmethode. Die geeft, doordat je temperatuur minimaal 0,3 graden stijgt en daarna hoog blijft, zekerheid dat […]
[…] Temperatuurmethode […]
[…] Temperatuurmethode […]
[…] heb al een blogpost geschreven over ‘De Simpele Cyclus’ en over de Temperatuurmethode. Die kan je allebei terug […]
[…] heb al een blogpost geschreven over ‘De Simpele Cyclus’ en over de Temperatuurmethode. Die kan je allebei terug […]