Mijn eerste ervaringen met de menstruatiecup

Zes weken na de bevalling mocht ik er weer aan geloven. Dié tijd van de maand. De rode week. De sacherijnige week…. Ik was weer ongesteld. Sinds de zomer van 2019 had ik al een menstruatiecup in huis. Nog nooit geprobeerd, want ik durfde ook niet goed. Maar in corona-tijd, zonder verplichtingen, zonder het huis uit te moeten wilde ik het wel een keer proberen. Vooral omdat die tampon al weer pijn gaf. Dus daar ging ik. En weetje…. Ik ga nooit meer terug.
Waarom geen tampons meer?
Ik gebruik eigenlijk altijd tampons tijdens mijn menstruatie, omdat ik anders gewoon (vooral die eerste dagen) te heftig vloei voor maandverband. Voor mij persoonlijk voelt dat gewoon niet hygiënisch. Maar ik vind tampons vervelend, ze zitten vaak niet lekker, doen soms pijn, zijn best duur zo gedurende het jaar en daarnaast zie je soms van die enge verhalen over die producten. Ze zouden chemisch zijn? -EWW- of gebleekt worden? Ik zocht het op:
Tampons, waar zijn ze van gemaakt?
In de kern is een tampon niet meer dan een staafje samengeperst, absorberend materiaal (cellulose). Dat materiaal kan synthetisch zijn (rayon), natuurlijk (katoen) of een combinatie daarvan. Rondom de tampon zit meestal een kunststof coating, bijvoorbeeld polyetheen of polypropeen, om pluizen te voorkomen. Het touwtje is van katoen of rayon.
De rode vlag: “De exacte samenstelling varieert per product – of beter gezegd – per producent. Het geheim van de smid wordt goed bewaakt. Dat kan ook, want anders dan bij etenswaren en cosmetica producten hoeven fabrikanten geen bijsluiter of ingrediëntenlijst mee te leveren. Internationale regelgeving ontbreekt.
Maandverband en tampons moeten ‘veilig’ zijn volgens de richtlijnen van de General Product Safety Directive. Verdere EU-regelgeving ontbreekt.
Zijn tampons gevaarlijk?
Tampons kunnen dus in kleine hoeveelheden plastics en ander kunststoffen, sporen van pesticiden, chloor en dioxine en naar verluid ook lijmresten bevatten. Stoffen die aan een breed scala van vervelende aandoeningen worden gelinkt: van schimmelinfecties en vaginale droogheid tot hormoonstoornissen, baarmoederkanker, onvruchtbaarheid en uiteraard het Toxic Shock Syndrome.
Ik wil je niet bang maken – wel bewust.
Tamponfabrikanten zijn vooralsnog alleen verplicht om het risico op TSS en de absorptiegraad op de verpakking te vermelden; deze wordt met druppels aangegeven. Dat is en blijft een merkwaardige zaak voor producten die zo dicht op de huid of zelfs inwendig worden gedragen. De vagina is een van de sterkst absorberende delen van het vrouwenlichaam. Stoffen die door de huid dringen komen direct in de bloedbaan terecht. En we hebben het niet over een incidentele blootstelling. Vrouwen menstrueren zo’n veertig jaar van hun leven en gebruiken in die tijd zo’n 14.400 wegwerp maandverbanden en tampons.
Een kleine hoeveelheid schadelijke stoffen – gedurende veertig jaar menstruatie, dat bouwt op in het lichaam.
Ik wil je vooral aanraden om het gehele artikel te lezen op https://energiekevrouwenacademie.nl/tampons-toxisch-tijdbommetje/
Duurzaamheid
Daarnaast is een menstruatiecup natuurlijk veel duurzamer. Zo lijkt het nu tenminste. Er is nog te weinig onderzoek naar gedaan (https://www.period.nl/factsfigures/de-hype-van-de-menstruatiecup/). Maar ik geloof dat 14.400 wegwerp producten niet duurzamer kunnen zijn dan een aantal cups (van 4 tot 20 – ligt eraan wanneer je je menstruatiecup vervangt en of je direct een goede hebt) op een vrouwenleven.
Je nieuwe menstruatiecup kiezen
Eerlijk gezegd had ik geen idee waar ik moest beginnen met het kiezen van een menstruatiecup. Er zijn namelijk zoveel verschillende vrouwen, dus zoveel verschillende cups. Verschillen in grootte, in stevigheid, in diameter, in materiaal. Gelukkig is daar het internet en na een Google-ronde kom ik uit op de website https://cupkiezer.nl/. Op deze website kan je een quiz doen en zo je ideale cup vinden.

Mijn eerste week met de menstruatiecup
Ik zag dus best op tegen het gebruik van een menstruatiecup, en eerlijk. Je moet er ook wel even je tijd voor nemen. Natuurlijk moet de cup voor het eerste gebruik gesteriliseerd worden door hem uit te koken voor 3-5 minuten. Daarna is het even rustig de tijd nemen om de cup in te brengen. Ik heb voor het eerste gebruik een paar YouTube filmpjes gekeken om wat tips hiervoor te krijgen. Er zijn namelijk ook verschillende methodes van de cup kleiner vouwen, dus probeer er een paar uit zodat je weet wat jij fijn vind.
Daarna moet je er ook goed voor zorgen dat de cup goed zit, zodat hij niet gaat lekken! Dus even voelen of de cup volledig ‘uitgeklapt’ is en een vacuüm heeft gemaakt. Gek idee zo’n vacuüm, maar je voelt er niets van. Ik heb voor de zekerheid ook een inlegkruisje gebruikt, voor het geval dat ik iets niet goed deed en het toch een beetje zou lekken.
Maar daarna jongens; fan-tas-tisch!
Geen trekkerig gevoel, geen ‘vol’ gevoel. Sterker nog, ik vergat zelfs dat ik ‘m in had en ongesteld was. De krampen werden ook een stuk minder en gingen gedurende de dag zelfs weg. Ik was het serieus vergeten en dat op toch één van mijn heftigere dagen. Ik schrok dus best wel toen ik halverwege de middag er weer aan dacht en me bedacht dat ik ‘m moest legen. Ook hier zag ik tegenop; wat nou als dat niet goed gaat en ik gooi die cup leeg over de vloer ofzo?
Maar….. het ging goed! Ging makkelijk. Ik kneep hem iets samen onderaan en dat verbrak het vacuüm en daarna kon ik hem rustig en met beleid eruit halen. Viel me heel erg mee, hij zat misschien voor 1/3e vol? Leeg gooien, afvegen met wat wc papier, even onder kraan en we konden weer gaan met die banaan.
De rest van de week ging het ook goed. Ook toen de lichtere dagen er aan kwamen en de ongesteldheid weer weg ging. Geen pijn met inbrengen of eruit halen. Zo fijn! Je voelt de cup ook niet zitten als je hem in hebt en ik vind zelf dat ik er best snel handigheid in kreeg. Ik denk echt dat het gewoon proberen, proberen, proberen is. De meeste websites zeggen dat je het echt drie of vier menstruaties moet proberen voordat je er echt handigheid in hebt.
Probeer het gewoon
Natuurlijk realiseer ik me wel dat ik mazzel heb, ik heb (volgens mij) de juiste maat cup te pakken en mijn eerste ervaring is goed. Maar gezien alle nadelen van de traditionele tampons/maandverband; zowel qua duurzaamheid, financieel en het gebrek aan transparantie mbt wat er in tampons (en maandverband) zit, vind ik de menstruatiecup zeker iets om uit te proberen. Neem je tijd om de quiz in te vullen op cupkiezer.nl, vul hem in tijdens je menstruatie en lees reviews. Vind de cup die bij je past en investeer die paar tientjes in een cup van goede kwaliteit. Daarna is het uitproberen en jezelf de tijd gunnen om ermee te experimenteren.
