Mijn jaarlijkse APK en waarom dit jou ook kan helpen

Ik ben niet je fit-guru. Ik ga je niet vertellen dat je elke dag op tijd naar bed moet, dat je rustig aan moet doen met koffie en wijn (ha!) of dat je niet te gestressd moet zijn. Want dat zijn allemaal dingen die ik ook veel beter kan doen. Maar er is één ding wat ik wel doe. Wat ik elk jaar doe en waar ik heel serieus mee om ga. Mijn jaarlijkse APK.

Meten is weten

Ik denk dat ik dit al zo’n 6 á 7 jaar doe. Maar elk jaar ga ik naar de huisarts en dan zeg ik dat het tijd is voor de APK. Dan krijg ik zo’n mooi formuliertje mee waarop allerlei bolletjes aangekruist worden. Hiermee kan ik weer bloed laten prikken.

Ik laat dan de reguliere dingen checken, dus het is allemaal niet zo heftig. Maar mijn vitamines worden gecheckt, mijn hb, mijn cholesterol, suiker, ect. Een week later heb ik alvast een vervolg afspraak staan met de huisarts om het even door te nemen.

HB en Vit. D

Al een paar jaar komen hier namelijk dingen uit. Zo ook dit jaar. Mijn Hb (hemoglobine) is laag. Hemoglobine is een eiwit dat in je rode bloedcellen zit. Dat betekent dat mijn ijzervoorraad niet is wat het moet zijn. Voor een vrouw moet je ijzerwaarde boven de 7.5 zitten. Ik loop gemiddeld met een Hb van 5 rond. Na mijn zwangerschap was dit zelfs een waarde van 4. Maar tijd om hier actie in te ondernemen, want van een laag Hb (bloedarmoede) wordt je moe, kan je duizelig worden, hoofdpijn krijgen of zelfs flauwvallen. Dus aan de ijzer pillen.

Daarnaast was ook mijn vitamine D veels te laag. Dit is iets wat erg veel voorkomt in onze maatschappij, maar weinig mensen weten het. Vitamine D is belangrijk bij de celgroei en celdeling, denk maar aan het immuunsysteem. Ook kan een tekort problemen met tanden en boten opleveren.

Na drie maanden

Ik heb drie maanden lang zowel ijzertabletten en vitamine D genomen. En ik moet zeggen dat het werkt. Ik voel me fitter en ook laten mijn bloedwaarden zien dat beide waarde verbeterd zijn! Zeer de moeite waard dus! Ik zou ook iedereen aanraden om een jaarlijkse APK te doen. Sommige dingen merk je zelf niet en het is zo jammer als je er te laat achter komt. Iets simpels als je Hb, wat zoveel vermoeidheid kan veroorzaken, kan je makkelijk verbeteren. Of je dat nou met een pilletje of veel ijzerrijk eten wilt doen, dat is aan jou. Maar wacht niet op een seintje van de huisarts. Jouw lijf, jouw keuzes.

handtekening