Zeven tekenen van ovulatie

 

Ovulatie blijft een belangrijk onderwerp voor iedereen die zwanger wil worden. Van alle dagen in de cyclus, of het er nou 28 zijn tijdens “De Simpele Cyclus” 😉 of 50 zoals mijn laatste cyclus was. Voor (bijna) iedere vrouw geldt dat in al die tijd maar ongeveer één dag is waarin ze vruchtbaar is. En die kostbare uren wil je natuurlijk niet verloren laten gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze uren ‘kan benutten’? Belangrijk is natuurlijk om te weten wanneer je vruchtbaar bent.

Vruchtbare tijd herkennen

Ik ga in mijn cyclus ook al weer naar mijn vruchtbare periode toe. Er zijn vrouwen die aan hun lichaam herkennen dat ze ook vruchtbaar worden. Ik moet zeggen dat ik dit niet altijd heb.

Ik moet het doen met mijn ovulatietestjes. Maar als je goed oplet kan je één van de onderstaande tekenen misschien wel herkennen:

  1. Veranderingen in je baarmoederslijm; hoe dichter je bij je ovulatie komt hoe meer slijm je vaak hebt daar beneden. Dit slijm ziet er ook anders uit dan tijdens andere periode van je cyclus, het lijkt een beetje op eigeel en is erg rekbaar.
  2. Je hebt meer zin in seks; evolutionair gezien natuurlijk super handig.
  3. Veranderingen in je baarmoedermond ; als je zelf je baarmoedermond voelt na je ongesteldheid voel hij gesloten en hard aan, je kunt het makkelijk voelen. Als je ovulatie nadert dan ligt de baarmoedermond hoger in de vagina en voelt zacht aan.
  4. Sommige vrouwen ervaren gevoeligheid in de borsten, dit komt door de hormonen die door je lichaam gaan.
  5. Mogelijk ruik je beter of hoor je beter; weer de hormonen die van alles met je lichaam doen.
  6. Sommige vrouwen verliezen wat bloed; de ovulatiebloeding kan voorkomen. Heel licht bloedverlies die vaak wat bruinig is.
  7. Ovulatiepijn; sommige vrouwen ervaren ovulatiepijn. Een wat scherpe pijn onder de buik ter hoogte van de eierstokken. Dit is een teken dat het eitje groeit en bijna springt.

Natuurlijk is dit allemaal niet zeker. De enige manier om echt zeker te zijn dat je eitje gesprongen is is de temperatuurmethode. Die geeft, doordat je temperatuur minimaal 0,3 graden stijgt en daarna hoog blijft, zekerheid dat je een eisprong gehad hebt. Maar met deze methode kom je dus achter je vruchtbare periode nadat hij geweest is. Mocht je een zeer regelmatige cyclus hebben, dan is er niets aan de hand. Dan zou je hier prima mee uit de voeten kunnen.

Wil je meer zekerheid en wil je gebruik kunnen maken van je vruchtbare dagen, dan zou ik eens ovulatietesten gebruiken. Hier heb ik ook een artikeltje over geschreven.

 

Herkennen jullie de tekenen van ovulatie bij jezelf?

 

Liefs Linda