Heb ik zwangerschapsdiabetes? Ik kreeg een suikertest

Met precies 28 weken mocht ik me om 08.00 uur melden in het ziekenhuis. Ik zou hier de ochtend doorbrengen, want ik had een suikertest op de planning staan. De suikertest wordt tijdens de zwangerschap gedaan om zwangerschapsdiabetes uit te sluiten. Ongeveer 5 tot 10% van alle zwangere vrouwen ontwikkelen zwangerschapsdiabetes tussen week 24 en week 28. Mocht je verloskundige of gynaecoloog het idee hebben dat het bij jou kan gebeuren, dan mag je een suikertest doen.

Zwangerschapsdiabetes

Alle hormonen die je aanmaakt tijdens de zwangerschap hebben onder meer ook invloed op het hormoon insuline. Je zwangerschapshormonen remmen de werking van de manier waarop jou lichaam suikers afbreekt. Normaal gesproken compenseert je lichaam dit door meer insuline aan te maken. Maar soms gebeurt dit niet en blijven er dus te veel suikers achter in je bloed. Als dit gebeurd dan spreken we over zwangerschapsdiabetes.

Als je dit niet door hebt of niet behandeld dan kan dit grote gevolgen hebben voor jou en je baby. Je baby krijgt namelijk ook deze hoge waarde suiker via het bloed binnen. Je baby gaat dan zelf ook insuline produceren om het af te breken, maar dit leidt er vaak toe dat de baby groter en zwaarder is dan ‘gebruikelijk’. Omdat de baby te groot is kan dit weer leiden tot complicaties bij de bevalling. Maar ook kan het zo zijn dat de longen van je kleintje niet goed ontwikkelen door de schommelingen in bloedsuikerspiegel.

Wanneer wordt je gecheckt op zwangerschapsdiabetes

Soms is er een verhoogd risico en wordt je gecheckt op zwangerschapsdiabetes. Wanneer is dat?

  • Als de moeder te zwaar is (obesitas)
  • Te snelle groei baby (boven de curve uit)
  • Eerdere baby zwaarder dan 8 pond
  • Te veel vruchtwater
  • Diabetes (type twee) zit in de familie
  • Zwangerschapsdiabetes in eerdere zwangerschap
  • Moeder is ouder dan 35 jaar

Bij mij was het het geval dat diabetes in de familie zit.

De test

Dus daar stond ik dan, met mijn goede gedrag, om 08.00 uur in de rij bij het laboratorium in het ziekenhuis. Ik wist niet dat het zo druk was, zo vroeg bij het lab. Maar blijkbaar moeten veel mensen toch nuchter bloed laten prikken. Gelukkig was ik samen met een ander zwanger vriendinnetje! Als we dan toch twee uur moesten wachten, dan konden we het net zo goed gezellig samen doen.

Wat ik erg netjes vond was dat zodra ik me gemeld had bij de balie dat we voorrang kregen (het zou allemaal al zo lang duren), we werden direct meegenomen om bloed te laten prikken. Na het bloedprikken, waarbij ze dus je nuchtere suikerwaarde checken, moest ik onder toeziend oog van de laborant het suiker drankje opdrinken. Gelukkig was het maar één beker, want poeh dat was niet het meest aangename. Op een nuchtere maag krijg je een zeer chemisch suiker houdend goedje binnen. Je moet het binnen een kwartier weg werken, dus neus dicht en gaat met die banaan.

Daarna begint het lange wachten. Ik moest twee uur lang wachten in de buurt van het lab. Ik mocht namelijk in die twee uur niets eten, niets drinken (geen glaasje water) en ook niet te veel doen. Niets wat de test kan beïnvloeden.

Duizelig, hoofdpijn en rillingen

We vonden twee comfortabele stoelen naast de lift waar we ons plekje hebben gemaakt. Niet te veel doen was het idee; wat vriendinnen app-en, niet te veel bewegen, niet te veel doen en vooral lang wachten. Na twee uur zou er weer bloed geprikt worden en we waren klaar. Ik was al gewaarschuwd door de laborant dat bij een enkele vrouw het drankje niet goed valt, dan mocht ik me ook weer melden en kon ik even liggen. En inderdaad een kwartier nadat we waren gaan zitten op ons ‘wachtbankje’ kreeg ik last van hoofdpijn, rillingen, zweten, enz. Alle suiker die door mijn lichaam racete voelde niet lekker. Ik ben blijven zitten, probeerde me goed te concentreren op mijn ademhaling en op rustig blijven. Op een gegeven moment ben ik wel even naar het toilet gelopen omdat ik echt dat dat ik over mijn nek zou gaan, gelukkig is dit niet gebeurt.

Na een half uur trok dit allemaal weer weg en voelde ik me weer ok. De rest van de tijd hebben we rustig kunnen wachten en lekker kunnen kletsen over babykamers, zwangerschapskwaaltjes, high-tea’en met de zwangere vriendinnen, baby namen, enz.

Uitslag

De dag daarna kon ik de verloskundige al bellen voor de uitslag. En gelukkig – alles is goed! Mijn suikerwaarde nuchter was 5,5  mmol/liter (nuchter moet deze waarde liggen onder de 6,1 mmol/liter) en na twee uur was het 5 mmol/liter (niet nuchter mag de waarde <7,8 mmol/liter zijn). Mijn lichaam had het goedje dus goed afgebroken! Super blij mee. Ik hoef me dus geen zorgen te maken over zwangerschapsdiabetes. Gelukkig!

Heb je ook een suikertest gehad tijdens je zwangerschap en reageerde jij op het goedje? Ik ben heel benieuwd.