Slaap, kindje, slaap!

Het blijft één van de meest besproken onderwerpen onder ouders. Slaap. Het is ook vaak de eerste vraag die je krijgt: “En slaapt ze al door?”.

Ik heb ook wel eens gelezen dat een goed slapende baby ook wel gezien wordt als statussymbool. Of dat zo is, dat weet ik niet. Maar ik weet inmiddels wel dat een beetje nachtrust voor papa en mama heel fijn is.

Benthe is nu vijf maanden oud en ik moet zeggen dat ze bijna altijd, op een paar weken na, goed geslapen heeft. En nee, ze slaapt nog niet door. Maar ze slaapt goed en wij hebben een ritme gevonden waarmee we allemaal kunnen blijven functioneren.

Slaapzakje

Toen Benthe ongeveer een week oud was, zijn we gestart met het slapen in de Puckababy Piep. Een slaapzakje speciaal voor de eerste drie maanden. Een inbaker slaapzakje, waar ze met haar armpjes niet boven d’r hoofdje komt. Ze kan ze zichzelf niet wakker slaan. Na de Piep zijn we over gegaan op de Puckababy Mini, een slaapzakje voor 3 tot 6 maanden. Zij ging pas over op dit slaapzakje met ruim 4 maanden, eerder was hij echt nog veels te groot. Ik vind hem echt behoorlijk groter dan de Piep en ze moest ook wel een weekje wennen voordat ze weer lekker sliep.

Droomvoeding en nachtflesje

Benthe heeft totdat ze 19 weken was altijd een droomvoeding gekregen. Toen hadden we een paar avonden waarop we zo onze best moesten doen om haar wakker te maken voor die voeding en als ze dan wakker was ging er maar weinig in. Dat is de week waarin we besloten om haar niet meer wakker te maken. Alleen als we op de babyfoon konden zien dat ze onrustig was en niet goed sliep namen we een flesje mee naar boven. Anders wachten we gewoon totdat zij zich meldt. En tot nu toe gaat dat goed!

Eén voeding minder en meer slaap

Op de avonden waarin ze geen voeding meer krijgt rond 23.00 uur meldt ze zichzelf wel rond 2 of 3 uur ’s ochtends. Krijgt ze wel een voeding rond 23.00 uur dan slaapt ze door tot ongeveer 06.30 uur. Heerlijk jongens! Wij krijgen dus lekker wat meer slaap. Genieten hoor. Want toen ze nog standaard een droomvoeding kreeg kwam ze eigenlijk altijd ook nog wel een keertje snachts. Het scheelt dus mooi een voeding. En het scheelt dus ook een keertje opstaan.

Rollen

Maar nu begint ons meisje te rollen. In rap tempo! Vorige week nog af en toe met wat hulp, maar die hulp is niet meer nodig. Kwam ik woensdag de kamer weer in nadat ik naar het toilet was geweest en lag ons moppie gewoon op haar buik in de box! De vrijdag daarna zagen we opeens op de camera van de babyfoon dat ze zich op haar buik had gedraaid in haar bedje.

 

puckababy mini

Het is dus tijd om het ‘inbakeren’ af te bouwen en haar te laten slapen met armpjes los, buiten haar slaapzakje. Dat is veiliger als ze zich op haar buikje draait. Maar dat is ze niet gewent. En als ze ‘blote’ armpjes heeft in bed heeft ze de neiging zichzelf uit te rekken en daarmee maakt ze zichzelf wakker. Dus we verzamelen al onze moed en ritsen haar slaapzakje open als ze slaapt, zodat ze met haar armpjes bloot ligt. Hopelijk kan ze snel wennen en slaapt ze redelijk door.

Hoe zijn jullie ervaringen met het afbouwen van inbakeren? Sliepen jullie kindjes goed door? Of slapen ze graag op hun buik? Laat het me weten.

Volg mij ook op Instagram en Facebook