Welkom in de wereld van de keuzes

Volgens mij is het inmiddels duidelijk. We zijn zwanger!! En hoewel we dit eerste trimester rustig aan doen, lekker wennen aan het nieuws. Is er best een boel wat er door je hoofd gaat. We hopen natuurlijk dat het goed gaat in deze periode, en daar gaan e ook vanuit, maar toch zijn er al een boel dingen om je hoofd over te breken.

Keuze-parade

Dus we gaan keuzes maken, waar denken we dan allemaal over na? Nou dingen zoals:

Wanneer gaan we het de familie vertellen?

Ik ben van mening dat we het lekker stil gaan houden tot 13 juni. Dat is de dag dat we de intake hebben bij de verloskundige en volgens mij krijg je dan ook meteen een echo. Het lijkt me leuk om daarna, als we dus die eerste keer het hartje gezien hebben, het aan de ouders te vertellen. Dan is het nog wel heel pril, bijna acht weken. Maar dan heb ik hopelijk nog meer de bevestiging dat het allemaal goed is.

Wanneer vertellen we het vrienden?

Ja, er was hierin een kleine complicatie. We zijn met hemelvaart een lang weekend weg geweest met vrienden. Omdat het dat toch opvalt dat Linda geen wijn drinkt, hebben we besloten om maar gewoon open kaart te spelen. Een gedeelte van de vrienden weten het dus al. Een heel groot gedeelte ook niet. Hoewel het zo erg verleidelijk is om het soms te vertellen, heb ik het tot nu toe niet gedaan. En ik denk ook niet dat we dit gaan doen, i.i.g. niet tot de negende of tiende week. Misschien nog met uitzondering van mijn beste vriendinnetje. Die zie ik komend weekend en ik denk dat het lastig wordt om het dan voor me te houden.

Wanneer maak je het bekend op je werk?

Voor mij een leuke; ik zal/zou namelijk in september dit jaar starten met een opleiding. Die opleiding is vrij intensief en duurt ongeveer tien maanden. Midden in de opleiding hoop ik dus te bevallen van ons eerste kindje. Ik moet hier nog overleg over plegen, ook met het opleidingsinstituut, maar ik denk dat ik deze opleiding later moet starten. Als dat zou is zal ik nog voor de zomervakantie het ook moeten aangeven aan mijn leidinggevende dat er een reden is dat ik niet met de opleiding begin. Als het goed is ben ik wel al tegen de 13 weken op dat moment.

Willen we de NIPT-test als het zover is?

Ik had vorige week een telefonisch gesprek met het verloskundige bureau waar onze keus op gevallen is. Ze vertelde me een beetje wat ik kon verwachten en we maakte een afspraak voor de intake en eerste echo. Ze vertelde er meteen bij dat we alvast moesten nadenken of we de NIPT test wilde doen. Als dat zou was dan konden we daar informatie over krijgen en dan zouden we ook nog een afspraak hier voor maken. Wij hebben alvast besloten dat we dat wel willen doen. Deze keuze is voor ons al gevallen, maar hier krijgen we nog meer informatie over.

Doe je mee met Moeders voor Moeders?

Ongeveer één op de zes stellen heeft vruchtbaarheidsproblemen. Moeders voor Moeders is een organisatie die hier aandacht aan schenkt en deze moeders helpt. De verzamelen de urine van moeders die pas zwanger zijn (tussen de zes en zestien weken) en hier halen ze het HCG hormoon uit. Met dit hormoon kunnen ze dan weer medicijnen maken.

Ik ben heel lang heel bang geweest dat wij een medisch traject in zouden moeten, waarom dat weet ik niet. Dit is gewoon een gevoel wat ik had. Gelukkig is het ons gegeven. Zijn wij wel zelf zwanger geworden. Maar ik weet dat als het niet zo geweest was, dat wij ook naar het ziekenhuis zouden zijn gestapt en dat we aan de ‘medische molen’ waren begonnen.

Ik vind Moeders voor Moeders dan ook een prachtige organisatie en super initiatief om andere mensen makkelijk te helpen. Ik heb me dan ook direct aangemeld. En op 8 juni komt de mevrouw van Moeders voor Moeders langs voor een kennismaking en om uit te leggen hoe het allemaal in z’n werk gaat.

Hebben jullie ook nog andere dingen om over na te denken? Ben ik wat vergeten? Omdat het natuurlijk de eerste zwangerschap is denk ik nog al eens dat ik dingen ga vergeten. Dus heb je nog tips? Graag!

 

Liefs Linda