Al een half jaar mama

Benthe is al weer een half jaar oud. Wat betekent dat ik ook al een half jaar een mama ben. Misschien wel het meest ingrijpende half jaar van mijn leven. Ik sta regelmatig stil bij de mijlpalen en ontwikkelingen van Benthe, maar dit is mijn mijlpaal en mijn ontwikkeling in het afgelopen half jaar. Lees je mee?

foto door @byniekphotography

De kraamweek

Het begint natuurlijk in de kraamweek. Een week waarvan ik verwacht had dat het lichamelijk heel erg zwaar zou zijn. Dat viel best mee, ik had het emotioneler veel zwaarder. Ik begreep niets van onze mooie baby, van de krampjes, het huilen, de borstvoeding die niet wilde, ect. Ik had een baby die heel erg rustig was, ik wist toen nog niet dat ze té rustig was en té veel afviel. En ik had al helemaal geen idee dat een baby ‘verborgen ondervoed’ kon zijn. Mijn lieve baby die ’s nachts van 11 tot 3 huilde. Ik had niet door dat het gewoon honger was. Wat was ik blij dat we toch kunstvoeding in huis hadden die nacht. De dagen daarop was ik gelukkig dat wij een verloskundige hadden die de ‘geel-heid’ zag en snel handelde.

Eerste twaalf weken

De eerste twaalf weken kunnen we samenvatten onder het kopje ‘onzeker’. Dit is ook een term die de kraamverzorgster elke dag in het kraamboek schreef. “Moeder is onzeker over borstvoeding”, “Moeder is onzeker over slapen”, ect, ect. En dat klopt ook wel. Hoeveel ik ook las, boeken en boeken over slapen, eten, sprongetjes, algemene zwangerschapsboeken, boeken over het stimuleren van de ontwikkeling. Ik werd overal onzeker van. Ik kon niet echt genieten, niet volop. Iets wat ik nu nog ontzettend moeilijk vind om te zeggen.

Eerste vakantie als gezin

In april, toen Benthe twaalf weken oud was gingen wij een midweek, met z’n drietjes naar Center Parc. We gingen lekker naar de Eemhof, een vip-huisje met broodjesservice, goede voorzieningen voor de baby en een lekker zwembad. Het was heerlijk om met z’n drieën even wat ‘quality time’ samen te hebben. Dit was de week waarin er voor mij een omslag kwam. Ik zat al vanaf december thuis en was er dus wel echt aan toe om even letterlijk ‘weg’ te zijn.

Wij hebben familie in de omgeving van de Eemhof en mijn zus kwam een middag oppassen terwijl wij even naar het zwembad gingen. Daarna paste mijn ouders ook een avond op, zodat we lekker een avondje uit eten konden. Ideaal. Heerlijk ook weer eens even vriendje en vriendinnetje te zijn. Wat waren we hier stiekem wel aan toe. Maar ook voor het eerst zwemmen met ons meisje (wat ze helemaal niet leuk vond) en slapen in een andere omgeving (wat heel goed ging), zorgde ervoor dat ik me realiseerde dat ik haar wel echt ken. Dat ik op haar en ook op mezelf kan vertrouwen. De week bestond uit lekker stadjes door, terrasjes pakken, winkelen en ook lekker niets doen en ontspannen in het bubbelbad of de sauna in het huisje. Wat was het een heerlijke week.

Benthe is 4, 5 en nu 6 maanden oud

Vanaf die week gaat het een stuk beter met mij. Benthe zit goed in haar vel, dus mama ook. Ik heb gesprekken gehad met een therapeute die ook doula is over mijn gevoelens van die eerste paar maanden. En toen Benthe 16 weken oud was, ging ik ook weer aan het werk. Allemaal zeer positieve ontwikkelingen. Ik kwam het huis weer uit en mijn wereld werd weer groter. Natuurlijk was dat spannend in het begin en moesten we allemaal weer wennen, ook aan de nieuwe gastouder. Maar dit ging heel goed en heel soepel. Mijn werk dacht heel erg mee en ik kon die eerste maand met halve dagen starten. Heel erg fijn! Dat had ik ook echt wel nodig. Ik was er vijf maanden uit geweest, dat is toch wel lang.

Aan het eind van die eerste maand had ik zelfs twee dagen ingepland waarop Benthe wel een volledige dag naar de gastouder ging en ik dus gewoon twee halve dagen alleen thuis was. Ik wil je nu wel heel stoer zeggen: “van gekkigheid weet je niet wat je moet doen!”. Nou… ik wist het wel hoor, slapen! Hoewel Benthe best goed slaapt, heb ik toch in die eerste maanden een slaaptekort opgebouwd. En dat is nog lang niet weg.

Inmiddels ben ik weer 100% aanwezig op het werk en ik geniet er ook wel van. Het geeft me ook nog steeds energie. Energie die ik ook weer mee naar huis neem. Heel fijn dus. Wel ben ik een stuk selectiever, zowel op mijn werk als thuis, waar ik mijn energie in steek. Ik probeer me te omringen met dingen waar ik energie van krijg. Positieve mensen en positieve situaties. Ik pak projecten die ik leuk vind op en probeer me minder druk te maken om dingen waar ik me niet druk om hoef te maken. Daarnaast is vijf uur, vijf uur. Ik haal dan mijn meisje weer op bij de gastouder en dan ben ik weer lekker ‘mama van’.

Mijn lijf en de hormonen; ontzwangeren

Ik had hormonaal een rustige zwangerschap gehad, geen enorme cravings, geen huilbuien. Na de zwangerschap kwam dit er allemaal uit. Daar was ik niet op voorbereid. Mijn lieve kraamverzorgster die me probeerde voor te bereiden op de kraamtranen dag op dag 4; helaas hebben mijn kraamtranen zo’n 10 weken geduurd. Nu nog steeds voel ik me niet helemaal mezelf. Ik hoop alleen maar dat de ‘negen maanden op en negen maanden af’ waar is. Van mij mag het huilen bij het nieuws en ook de haaruitval (jongens, de haaruitval!!) ook wel voorbij zijn.

Ook is mijn lichaam nog nooit zo krakkemikkig geweest als nu. De eerste weken had ik veel last van mijn bovenrug en nu al een paar maanden van mijn onderrug en bekken. Ik loop dus ook bij een fysio en hoop snel dat het beter wordt.

De komende tijd ga ik ook weer goed aan de bak om mijn lichaam ook weer wat terug te krijgen. Die zwangerschapskilo’s voelen zich lekker thuis bij mij en lijken me niet meer te willen verlaten. Dat wordt weer focussen voor mij, terug naar de basis en wat kilo’s eraf zodat ik me ook weer lekker voel. En sporten zorgt natuurlijk ook voor happy-hormonen. Win-win. haha.

Het wordt alleen maar leuker

Iets wat veel mensen tegen mij zeggen: “hoe ouder ze worden, hoe leuker het wordt”. En dat zie ik nu ook al, je krijgt als maar meer contact, er komt meer communicatie, je snapt elkaar beter. En eerlijk gezegd; de liefde wordt ook alleen maar sterker met de tijd. Ik kijk dus heel erg uit naar de komende weken, maanden en jaren.

Volg mij ook op Instagram en Facebook