Benthe herkenbaar op de foto

Van de week was er weer ophef op Instagram. Dit keer op Gwyneth Paltrow en de foto die ze deelde van haar dochter. Haar dochter is oud genoeg en wilde duidelijk niet dat haar moeder ongevraagd foto’s deelde. Ieders goed recht natuurlijk. Ik wil ook niet dat er ongewenst foto’s van mij op het internet verschijnen. Maar hoe is het als je kind nog niet kan aangeven dat ze het niet prettig vind?

Wetgeving in Frankrijk

In Frankrijk is in 2016 al een wet ingegaan waar in staat dat kinderen hun ouders kunnen aanklagen naar aanleiding van foto’s online die zonder toestemming online zijn geplaatst. En die boete kan echt flink oplopen.

Nu komt deze discussie één keer in de zoveel maanden weer eens op. Dan worden mommybloggers en influencers uitgenodigd bij programma’s zoals RTL Boulevard om te praten over waarom ze hun kinderen wel of niet herkenbaar in beeld brengen. Of er worden weer woorden omheen verzonnen zoals ‘sharenting’ (de combinatie parenting en sharing). En dit is ook logisch. Onze kinderen behoren tot de eerste generatie die opgroeit op social media. Nog nooit is het zo makkelijk geweest om foto’s te delen en nog nooit zijn we zo gericht geweest op ‘likes’.

En ik?

Ik heb het afgelopen jaar er niet echt een probleem van gemaakt. Mijn Instagram is openbaar en ik deelde veel foto’s van Benthe. Ze is ook zo schattig (!) en ik ben zo trots op mijn meissie. De hele wereld mag het weten. Natuurlijk lette ik wel op de foto’s die ik deelde. Geen foto’s in badje of zwembad waarbij ze geen shirtje aanhad. Geen beschamende foto’s van ‘poep-incidenten’ ect.

Maar nu ze van een baby een peutertje wordt ben ik er wel weer over aan het nadenken. Ik keek haar van de week aan en kon al in haar gezichtje zien hoe ze eruit zou zien als ze twee jaar oud is, of vier of vijf.

Dus ik vind een beetje een middenweg. Ik probeer foto’s te laten zien zonder dat ze herkenbaar in beeld is. Maar soms ben ik ook gewoon zo trots op haar en zo verliefd op dat ondeugende gezichtje dat ik die foto’s ook wil delen. Ik probeer dus nog een middenweg te vinden waar ik me fijn bij voel.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit doen. Je kind wel of niet herkenbaar in beeld en waarom? Laat het me weten.