Benthe is al een half jaar oud!

Maandag 16 juli en Benthe is vandaag precies een half jaar oud. Wauw wat gaat de tijd snel! Ik weet het, het is echt een ontzettend cliché, maar wat gaat het snel. Onze Benthe is al weer zes maanden oud, ik ben al zes maanden haar mama. En wat groeit ze snel, wat kan ze al veel en wat gaat het goed! Ik deel vandaag een update. Zes maanden, hoe is het met ons?

Ritme

Over het algemeen hebben we een vast ritme op de dagen dat we thuis zijn. De dagen dat we weg zijn of dat Benthe bij de gastouder is dan wijkt het natuurlijk wat af. Over het algemeen proberen we haar zo goed mogelijk te volgen. Geeft zij aan dat ze moe is, dan gaat ze lekker slapen. Slaapt ze wat langer door? Dan komt de fles wel wat later. Moeten we weg met de auto, dan proberen we te rijden op tijden dat zij lekker zou slapen. Maar over het algemeen:

We worden wakker rond 07.00 uur
Rond 7.15/7.30 uur krijgt ze haar eerste fles (ochtendfles 200 ml)

Rond 09.00 uur gaat ze weer naar bedje toe en slaapt ze vaak een uur of anderhalf.
Rond 11.00 uur krijgt ze een flesje (200 ml)

Rond 12.30 uur vlak voor haar middagslaapje een “snack-fles” van 60 ml (deze vervangen we misschien binnenkort naar een hapje)
Dan gaat meisje weer lekker slapen. Als ze ’s ochtends lang geslapen heeft, dan slaapt ze nu wat korter en andersom.

Rond 15.00 uur nog een flesje (200 ml).
Ik probeer haar vaak rond 16.30/17.00 uur ook nog even te laten slapen. Dan trekt ze het gewoon beter tot haar bedtijd. Dus we stappen even in de auto om een boodschapje te doen of gaan lekker een stukje lopen.

Rond 18.00 uur heeft moppie wel zin in haar avondfles (200 ml), die drinkt ze dan vaak voor de helft beneden op en rond 18.30 uur gaan we naar boven. Boven gaat ze haar slaapzakje in, zingen we nog een liedje en ze drinkt de rest van haar fles op, om 19.00 uur ligt ze in haar bedje. Over het algemeen gaat ze redelijk vlot slapen en soms zijn we zo 45 minuten bezig.

’s Nachts wordt ze vaak nog één keertje echt wakker, tussen 2 en 4 ’s ochtends. Dan krijgt ze ook nog een kleine fles, maar die zijn we aan het afbouwen. Gelukkig geeft vriendje deze fles vaak, als ik hem geef duurt het al snel bijna een uur voordat ik weer slaap. Hij gaat in bed liggen en slaap verder. Ik lig dan langer wakker.

Eten

Zoals je kan zien is de fles dus nog haar voornaamste voeding. En dit blijft zo natuurlijk totdat ze echt een jaar oud is. We zijn met 5,5 maanden begonnen met hapjes oefenen. We volgen hierin de Kleintjes methode en dat betekend dat we gewoon vast voedsel aanbieden, geen hapjes en prakjes. En dit gaat tot nu toe echt super goed. Ik heb hier ook over geschreven om te vertellen over waarom we hiervoor gekozen hebben.

Watermeloen

We hebben nog geen vast ritme in wanneer we hapjes aanbieden, of hoe vaak. En dat maakt ook niet uit, het is bijvoeding. Maar ik wil hier wel nog een regelmaat in vinden, maar dit hoeft niet per direct, we hebben nog even de tijd.

Flesjes; Benthe krijgt nu vier grote en meestal nog één kleine op een dag. Het is zelden dat ze een fles echt helemaal op drinkt. Het is nog zeldzamer dat ze hem dan helemaal binnen houdt. Ik durf niet meer te zeggen dat ze reflux heeft, omdat ze geen huilbaby is en het kan allemaal zoveel erger. Maar poeh wat kan dat kind spugen zeg. Er gaan op een gemiddelde dag echt vier shirtjes en drie slabben doorheen, ze spuugt zoveel. En na de fles van 3 uur, en je denk dat alles binnen blijft en goed gaat. Dan kan het er gerust nog om 5 of 6 uur uit komen. En dan ruikt het toch lekker….Je gaat er gewoon scheel van kijken.

Omdat ze zo veel spuugt en ook de fles amper leegdrinkt, vind ik het ook niet erg om haar een kleinere ‘snack-fles’ aan te bieden. Vooral voor een slaapje werkt het erg goed. Dan slaapt ze net even wat langer/beter.

Slapen

Slaapjes gaat over het algemeen goed. Ze heeft wel nog steeds moeite met het slapen bij de gastouder en dan vooral als er ook andere kindjes zijn. Benthe wil alles zien en meemaken en dan kan ze heel goed vechten tegen de slaap. Het is zo opvallend hoe ze ook hiermee al veranderd is. De eerste zeven weken kon ze alleen maar op mama slapen en nu kan ze dat absoluut niet meer. Tenzij ze in slaap valt tijdens de fles. En dat gebeurt nog wel eens als ze thuis komt van de gastouder. Maar gelukkig gaat dat ook als maar beter.

Ik kan nog wel echt merken dat ze gewoon maximaal 2 tot 2,5 uur wakker kan zijn tussen slaapjes. Dat is echt optimaal. Iets langer trekt ze meestal wel, maar dan wordt ze wel huilerig, hangerig en gaat ze echt vechten tegen de slaap op het moment dat ze dan naar bed kan. Dat is ook voor haar gewoon niet fijn.

puckababy mini

Benthe kan sinds een paar weken ook heel goed rollen van haar rug naar haar buik. Terug gaat nog wat lastiger. En dit betekend dat ze ook niet meer zomaar met haar Puckababy kan slapen, met haar armpjes in haar slaapzakje. Helaas doet ze dit nog wel. Als ze diep in slaap is, wil ik nog wel eens één of soms twee armpjes uit haar slaapzakje halen, maar ze haalt nog niet de hele nacht. Zodra haar armpjes uit haar slaapzakje zijn dan gaat ze in haar oogjes wrijven en maakt ze zichzelf wakker. En op de uurtjes dat ze alleen met speentje kan slapen (tussen 5 en 7 ’s ochtends), dan haalt ze juist graag haar speentje uit d’r mondje. Dat is dus echt dweilen met de kraan open. Iets waar ik heel slecht tegen kan om 5 uur ’s ochtends.

Ik denk dat we met de vakantie maar even door moeten bijten, misschien kunnen we dan cold-turkey ‘afbouwen’. Dan kunnen we misschien overdag ook een beetje bijslapen. Gelukkig weet ik dat mijn meisje echt wel gaat protesteren als ze op haar buikje rolt en ze komt niet weg en ze slaap vaak gewoon heel goed op haar wang. Natuurlijk blijft het spannend, dus binnenkort even doorbijten.

Kauwen en kwijlen

De teller staat met zes maanden op twee tandjes! Al twee hele schattige en hele scherpe tandjes in de onderkaak. En een kracht dat ze met die kaakjes kan zetten. Ze heeft me al één keertje echt te pakken gehad. Auw.

Tandjes komen met heel erg veel kwijl. Ik was twee keer per week zo’n twaalf slabbetjes, want ze gebruikt er minimaal drie op een dag. Ze zijn op een gegeven moment gewoon doorweekt van het kwijl! Vooruit, ook van het spugen natuurlijk. Ik ben i.i.g. heel erg blij met slabbetjes.

Rollen, zitten en staan

Zoals ik hierboven al schreef kan meisje dus heel goed rollen van haar rug naar haar buik. Terug heeft ze nog wat moeilijkheden. Ik heb het haar al wel zien doen, meerdere malen ook. Maar echt soepel gaat het nog niet. Liever begin ze gewoon hard te klagen en dan komen mama of papa wel helpen. Dan kan ze soms ook met een diepe zucht haar hoofd neerleggen (op haar wang), echt nu al true diva gedrag. Geweldig.

Zitten gaat nog niet zo. Ze vind het leuk om te zitten, ze zit in de grote stoel als ze gaat eten. Ze zit soms rechtop op de bank en op schoot en dat vind ze allemaal prachtig. Dan kan ze natuurlijk lekker veel zien. Maar interesse om zelf te gaan zitten lijkt ze nog niet echt te hebben. Ik zie haar hier ook nog geen moeite voor doen. Ze probeert bijvoorbeeld al wel heel duidelijk te tijgeren. Dan trekt ze die knietjes onder zich en wiebelt ze een beetje. Dit weekend hebben we haar geholpen om te tijgeren op ons bed. Beentjes opgetrokken en dan afzetten tegen mijn hand bijvoorbeeld en trots dat ze was. Super schattig om te zien.

Staan doet mevrouw veel liever. Als je haar neer zet op haar voetjes dan hoef je haar alleen maar stabiel te houden, ze kan minutenlang staan. Heel erg schattig.

Al zes maanden mama

Ik wil hier apart ook nog een artikel over schrijven. Over het afgelopen half jaar en hoe dit voor mij was, welke veranderingen ik door gegaan ben. Hoe ik me voel en hoe ik de afgelopen tijd ervaren heb.

eerste selfie met Benthe

Jongens, wat gaat het snel hé. Benthe is al zes maanden oud. Wat een bijzondere periode was het. Op naar de volgende zes ;).

Volg mij ook op Instagram en Facebook