Borstvoeding, flesjes en bijvoeden

Benthe is nu al ruim vier maanden oud. Ze is de enige baby van haar groepje (van onze Centering Pregnancy groep) die nog geen hapjes krijgt. Inmiddels hebben alle baby’s wel een groentje hapje gehad, krijgen ze soms eens een beetje gekoelde thee of water of smikkelen ze op een prakje fruit. Dit zorgt ervoor dat ik heel veel zin heb om ons meisje ook bijvoeding te geven. Ik ben zo benieuwd hoe ze hier op reageert en wat ze wel en niet lekker vind. Maar toch kiezen we ervoor om nog even te wachten. Waarom?

Borstvoeding

Sinds Benthe haar ziekenhuisopname toen ze zes dagen oud was kreeg ze kunstvoeding aanvullend op de borstvoeding. Na tien weken strubbelen en zeer veel onrust en tranen zijn we volledig overgestapt op kunstvoeding. We moeten dit ook nog aanvullen met Johannesbroodpitmeel. Benthe had/heeft verborgen reflux en spuugt daarnaast ook best veel. Ze is nu inmiddels bijna 20 weken en ze heeft nog steeds goede dagen en slechte dagen. Op deze slechte dagen komt gewoon bijna alles wat ze drinkt er weer uit. Waarom? Ik weet het niet goed. Ik vind het (natuurlijk) niet fijn, ik maak me er soms ook best zorgen om, maar ik loop voor mezelf dan altijd het lijstje af.
– Is ze blij?
– Heeft ze genoeg plas luiers?
– Heeft ze geen pijn?
– Is ze alert en wakker?
Als ik deze vragen goed kan beantwoorden, in combinatie met een nog steeds stijgende lijn in haar gewicht, maakt dat ik het wel een plekje kan geven voor mezelf. Wij eten/drinken de ene dag ook meer dan de andere dag. Ik zorg er gewoon voor dat ze voldoende momenten heeft waarin ze een flesje krijgt en we zorgen ervoor dat we haar goed in de gaten houden.

Flesjes

Benthe is nu dus bijna 20 weken oud, is (volgens mij, half juni gaan we weer naar het CB) al een goede zes kilo en mag dus zitten op vijf flessen op een dag van 200 ml. Ze mag op een dag een liter kunstvoeding binnen krijgen. Maar hier zitten we echt nog niet op. Hoewel we vaak wel 200 ml aanbieden per fles, drinkt ze gemiddeld zo’n 150 ml op. En ’s nachts krijgt ze een klein flesje van 120 ml. Ze komt gemiddeld uit op de 850 ml per dag. Ze mag dus wel wat meer binnen krijgen. Maar is dit een reden om te gaan bijvoeden? Op dit moment is ze blij, alert en wakker, plast ze genoeg en heeft ze geen pijn. Ik maak me dan ook niet echt zorgen. Pas als ik bij het CB er achter kom dat haar groei achter loopt dan zou ik maatregelen nemen. Maar er is dus nog geen reden om te starten met bijvoeding.

Bijvoeding

Ik wil hier sowieso graag mee wachten totdat ze 6 maanden oud is. Ik denk dat elke ouder hier voor zichzelf keuzes in moet maken en het komt ook niet op de dag aan. Als Benthe met 5,5 maanden aan zou geven dat ze klaar is voor ander eten, dan sta ik er zeker voor open om al iets te proberen. Maar ik merk nu gewoon dat het haar helemaal niets interesseert. Soms kijkt ze me heel aandachtig aan als ik wat eet, maar zodra ik het dan naar haar beweeg, zodat ze even kan ruiken of het mag vastpakken. Dan kijkt ze meteen weg en boeit het haar niet meer.

Alleen een kop jasmijn thee heeft haar tot nu toe zover kunnen krijgen om de rand van een glas te ontdekken. Vreselijk schattig, maar ze proeft er niets van en de thee was al bijna koud. 😉

En de reden dat ik graag wil wachten is, omdat ik toch dat dat het iets beter is voor de darmpjes om nog wat langer te wachten. Ze heeft haar hele leven nog om lekker te eten en te drinken. Laat haar nu maar lekker ook even klein zijn. En lekker bij papa of mama een flesje drinken.

Ik heb nu ook nog een paar weken de tijd om me helemaal in te lezen over prakjes of Rapley. Opperdepop of Eten voor Kleintjes? Welke keuze hebben jullie gemaakt? En heb je je ook ingelezen in bijvoorbeeld Rapley? Ik hoor graag ervaringen.

Volg mij ook op Instagram en Facebook