Brief aan Benthe op Internationale Vrouwendag

Mijn allerliefste Benthe,

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Je bent nu bijna 14 maanden oud en het zal je erg weinig zeggen, maar mama zegt het wel veel.

Mama vind het niet een makkelijke dag. Is deze dag nou betuttelend of is het echt nog nodig? Het is 2019, vrouwen werken, stemmen (dit jaar hebben we 100 jaar kiesrecht!) en mogen eigenlijk alles doen wat ze willen doen. Maar dit is niet overal zo, daarom ben ik zo dankbaar dat jij bij ons in Nederland geboren bent. Een land van vrijheid, waar we allemaal mogen zijn wie we zijn. En toch is het ook hier nog nodig dat we nog Internationale Vrouwendag vieren.

Waarom vind ik belangrijk dat ook jij en ik hierbij stil staan? Omdat wij in een bevoorrecht land wonen, maar op heel erg veel plekken in deze wereld worden vrouwen nog niet gelijk mishandeld. Op heel veel plekken is het feit dat je een vrouw bent nog een reden tot discriminatie, mishandeling of erger.

Maar hier in Nederland kunnen we ook nog winst behalen, bijna 50% van de vrouwen is niet financieel onafhankelijk. Het gemiddelde loonverschil tussen mannen en vrouwen is nog steeds 15,5%. En de beslissingen die onze politiek neemt? Maar 31% van de Tweede Kamer en 34% van de gemeenteraden is vrouwelijk. Tegenover een nog kleinere 12% in het bedrijfsleven!

Daarom, mijn mooie lieve Benthe, beloof ik je vandaag dat;
Ik je altijd zal stimuleren om te leren. Of het nou op school is of daarbuiten. Maar educatie is essentieel voor je toekomst. Kennis is macht, kennis zorgt voor onafhankelijkheid, zorgt ervoor dat je voor jezelf kan zorgen, zorgt er voor dat je een stem krijgt.

Ik beloof je dat ik je zal uitdagen om je dromen achterna te gaan. Wees niet bang voor wat anderen denken of zeggen. Leef je eigen leven. Droom je mooiste droom, maak een plan en ga er met 150% voor. Vallen mag, vallen moet, het hoort bij leren. Herpak je, sta op en ga verder.

En ik zal altijd achter je staan, om je te helpen en te inspireren.

Gelukkige Internationale Vrouwendag, mijn mooie Benthe. Wees er maar trots op dat je een powervrouw bent.

Liefs mama

Ons meisje is geboren