Een week met wasbare luiers

Inmiddels zijn we een aantal weken verder. Ik vertelde al eerder in deze blogpost dat ik meedoe met een kennismakingsproef van de gemeente om wasbare luiers te proberen. Ik vertelde toen wat er allemaal in het pakket zat. Inmiddels zijn we verder en hebben Benthe en ik het eens uitgebreid geprobeerd.

Een beter milieu,…

Nog even een klein stukje waarom we mee doen. De vorige keer had ik het al over het financiële aspect. Het is namelijk niet zo dat ik meteen honderden euro’s ga uitgeven aan een product wat ik niet ken en waarvan ik dus niet weet of het bevalt. Dus dat is één kant van waarom we meedoen.

Maar ik vind ook het milieu meespelen. Benthe is 16 maanden oud en we gooien denk ik elke week een plastic zak in de grijze container vol met vieze luiers. Ik besef me wel heel erg dat dit natuurlijk niet erg milieuvriendelijk is. En we zijn nog jaren verwijderd van het op een milieuvriendelijke manier verwerken van luiers. Nu worden ze gewoon verbrand. Met wasbare luiers bespaar je 260 kilo restafval per kind per jaar.

En als je nu gaat zeggen dat het ook super milieu-onvriendelijk is om wasbare luiers te gebruiken, want je moet ze tenslotte toch telkens met vele liters water wassen. Wasbare luiers wassen van geboorte tot aan zindelijkheid kost zo’n 80 kuub water. Om een wegwerpluier te produceren kost het 265 kuub water. Daarnaast heb je 3x minder co2 uitstoot met wasbare luiers.

Niet dat ik nou echt een klimaat-marcheerder ben, ik loop echt niet mee in Den Haag met de studenten. Maar ik probeer wel gewoon mijn gezond verstand te gebruiken. We scheiden ons afval en als het niet in het plastic hoeft dan doen we dat niet.

Benthe in haar Easyfit Star

Terug naar het gebruik van de luiers

Maar hoe bevallen de luiers nu in het gebruik? De luiers moesten we eerst 3x voor wassen. Gelukkig was het niet nodig om ze tussendoor te laten drogen dus de wasmachine kon gewoon achter elkaar aan draaien. Maar de eerste tien wasbeurten vergroten het absorberend vermogen van de luier, dus het is belangrijk dat ze even een goede start hebben.

De eerste dag heb ik het rustig aan gedaan. Benthe ook. Ze vond het maar vreemd zitten en we hebben niet meer gehad dan drie plas luiers. Makkelijk, weinig verschil met een wegwerp luier. Behalve dan dat je de luier dichtvouwt en in de (waterdichte) luierzak doet. Het kan natuurlijk ook in een luieremmer (met waszak), maar die heb ik niet en deze kreeg ik erbij.

De tweede dag waarop we het probeerde was woensdag, ik probeer ze namelijk echt zelf uit en dat is dus in het weekend of tijdens mama-dag. Benthe reageert wel echt anders of ik nou met een wegwerp- of wasbare luier aan kom. Misschien doe ik er te lang over om ze over te doen, of ze vind het geluid van het klittenband niet fijn. Of ze vind het gevoel niet fijn, met een wasbare luier voelt een kindje wat ze doet, dus nat is nat. Kan zijn dat ze dat niet fijn vind. Ja… kon ze het me maar vertellen. Maar als de luier eenmaal om is dan is alles ook prima en kunnen we lekker spelen.

Benthe gaf vandaag wel voor het eerst aan dat ze gepoept had. Ik vraag al weken, wanneer ik denk dat ze poept, of ze vieze billen heeft en vandaag (de eerste poep in de wasbare luier) gaf ze het ook echt aan. Dat vond ik wel fijn. Sindsdien doet ze het standaard, niet met woorden. Maar als ik het aan haar vraag en het is zo dan loopt ze zo snel mogelijk naar de trap en begint ze te klimmen. Echt heel grappig.

Doorlekken?

We hebben twee ongelukjes gehad. Eén keer had ik het inlegvel niet helemaal goed zitten volgens mij, deze piepte er een beetje uit en ja…die was natuurlijk doorweekt. Dus dat lekte door. Ook hebben we ’s nachts een keer een echt natte meid uit bed gehaald. De broekjes (zowel binnen als buitenkant) maak je dicht met klittenband op de buik. Ja dat red onze meid niet ’s nachts als ze van 19.00 – 07.00 uur in bed ligt en ze slaapt ook nog eens heel veel op haar buik. Dan lekt het gewoon door bij het klittenband. Helaas. Dat hebben we dus één keer geprobeerd, maar we gaan terug naar de pamper voor ’s nachts.

Vies?

Tot nu toe vind ik het nou niet echt vies. Je moet een luier toch verschonen en de billen afvegen, welke luier je nou ook gebruikt. Het enige wat ik minder prettig vond was dat wanneer de poep naast het inlegvel komt, maar dus echt in luier zelf, dan kan je dat een beetje afvegen, maar voor de rest laat je de wasmachine dat doen. Ook dit vind ik niet vies. Je gooit de luiers in de wasmachine, spoelt ze eerst voor en dan draai je het wasprogramma. Alleen je bewaart ze soms een dag of twee voordat ze de wasmachine in gaan. Dat vind ik niet zo lekker. Maar misschien is dat ook gewoon wennen.

Gaan we er mee door? Ik laat het jullie weten. Hebben jullie het al wel eens geprobeerd?