En, wanneer komt de tweede?

Het was een vraag die voor het eerst gesteld werd toen Benthe vijf maanden oud was. En laten we eerlijk zijn, wat weet je nou van het ouderschap als je baby net vijf maanden oud is? Je weet nog net hoe je je kindje in leven houdt, je weet nog niets van opvoeden, je weet nog niets over hoe je het nou echt vind als je kindje wat ouder wordt. Hoe moet je dan al weten of en wanneer je klaar bent voor een tweede?

Ik heb het hier natuurlijk over een ’tweede’ want dat is voor ons de vraag, maar het kan net zo goed de vraag voor de derde of vierde zijn.

Aanname tweede

Daarnaast is er natuurlijk gewoon de aanname dat er dus een tweede kindje komt. Het is niet de vraag of er een tweede komt, maar wanneer. Best brutaal eigenlijk. Vooral omdat deze vraag vaak al gesteld wordt wanneer je eerste nog zo klein is. Wanneer je vaak nog volledig hormonaal, onzeker en gewoon vreselijk moe bent. Gelukkig valt het mee hoe vaak mensen het aannemen.

Natuurlijk heb ik het ook even aan jullie gevraagd op Instagram (volg me vooral @mallemama_nl). En 77% van jullie gaf gelukkig(!) aan dat er wel eerst gevraagd is of er überhaupt een wens was voor een tweede kindje!

Grappig vond ik dat de helft van jullie (bijna, 49%) aangaf dat de vraag ‘en, wanneer komt de tweede?’ al gesteld is in de kraamtijd! Dus voordat je kindje 7 weken oud was/is, kreeg je al de vraag over de volgende. Natuurlijk hoop ik dat dit een grapje was. Maar dat is pittig! Je bent nog aan het bijkomen van je bevalling. En bij 75% van de stellen kwam de vraag binnen het eerste halfjaar. Wij vinden het met z’n alle blijkbaar heel normaal om hier naar te vragen.

En wanneer dan?

Mocht je er dan toch uit zijn dat je toch nog wel een tweede kindje wil; wanneer dan? Wat is ‘het optimale leeftijdsverschil’ tussen twee kindjes? Juist snel op elkaar of wat langer er tussen? Dan mocht je nog wel je voorkeur hebben, het moet je natuurlijk ook maar gegund zijn.

Maar als je mocht kiezen, wat dan? Ga je dan voor kindjes snel achter elkaar, des te eerder ben je uit de tropenjaren. Des te eerder heb je je lichaam terug? Minder leeftijdsverschil is leuk(er) spelen met elkaar? Dan hebben ze later veel aan elkaar? En je zit nu toch al in de luiers en in de slapeloze nachten (al hoop ik dat niet voor je). Lekker doorpakken en dan ben je er vanaf?

Of wachten we wat langer? Totdat je oudste loopt? Totdat we de basis van de communicatie hebben? Totdat hij/zij wat zelfstandiger is, zoals zelf kunnen eten en/of zindelijk is? Wachten we totdat de oudste een beetje kan begrijpen wat een baby is? Of totdat je eerste kindje begrijpt dat ze ‘zachtjes’ met de baby moet doen.

Allemaal overwegingen en keuzes en natuurlijk; zoveel mensen, zoveel wensen. Ik heb een paar mama’s gevraagd naar hun verhaal. Hebben ze wat langer gewacht, of ‘ meteen doorgepakt’? En zijn ze nog steeds blij met de beslissing of hebben ze spijt van hun keuze? Ik ga je de komende tijd ook hun verhalen vertellen. En wil je zelf ook je verhaal kwijt? Mail me dan op linda.mallemama@gmail.com

Volg mij ook op Instagram en Facebook