Ik heb jullie al twee keer verteld over onze kennismaking met wasbare luiers. De eerste post over de proef van de gemeente en de tweede met onze eerste ervaringen. Maar gaan we er ook mee door?

Ik zou het niet gebruiken voor een ‘newborn’

Het is erg hoe snel je dingen vergeet over de eerste weken van je kinderen. Maar wat ik nog wel weet van die eerste weken is dat de ontlasting van je kindje erg raar kan zijn. Eerst is het pikzwart en daarna weer heel dun…toch? Ik weet niet of ik daarvoor ook al de wasbare luiers zou gebruiken? Je bent die eerste maand(en) nog zo onder invloed van de hormonen; je moet wennen aan je kindje, aan de nieuwe thuissituatie, de slapeloze nachten, ect. Moet je daar ook nog aan toevoegen dat je wasbare luiers gebruikt en dus gewoon veel en consequent moet wassen? Ik denk niet dat ik mezelf dat zou gunnen. Maar ik zou het vanaf een maand of drie denk ik al best aandurven.

Ik vind het nog steeds een forse investering

Wanneer je kijkt op verschillende webshops dan zie je dat je minimaal 24 luiers nodig hebt als je fulltime bezig gaat met wasbare luiers. Daar komen inlegvellen bij, boosters, ect. Dat is vaak een investering van toch wel minimaal € 500,-. Als je dan niet weet of je het überhaupt prettig vind, dan is dat een heel investering. Daarnaast is niet elke wasbare luier hetzelfde. Er zijn verschillende systemen, het is even uitzoeken wat je prettig vind. Gelukkig zijn er verschillende shops die ook verhuur pakketten aanbieden. Zodat je de eerste weken het kan uitproberen, en zo hoef je ook niet te investeren in de kleinste maat luier. Ook prettig!

Pauze met de verhuizing

We hebben in 2019 ook een hectische periode gehad. We hebben een nieuw huis gekocht, dit gestript en toen weer helemaal naar wens opgebouwd. Vlak daarna zijn we getrouwd en zijn we lekker op reis geweest. Een drukke periode waarin ik het gebruik van wasbare luiers wel een op een laag pitje heb gezet. Ik had al genoeg aan mijn hoofd en er was genoeg te doen. Laten we wel zijn, dan zijn wegwerp luiers vreselijk makkelijk.

Zulke leuke prints!

Met de warme zomer is het heerlijk als je kindje in luchtige kleding loopt. Dan is het zien van een wasbare luier echt veel gezelliger dan een gewone pamper. Ze hebben zo veel leuke printjes! En het oog wil ook wat toch.

Zindelijkheid?

Ze zeggen dat kinderen die wasbare luiers om hebben eerder zindelijk zijn! Dat klinkt goed! Ik vertelde al eerder dat Benthe spontaan met een wasbare luier aangeeft dat ze wat gedaan heeft. Echt heel fijn. Met een wegwerpluier is dat vaak wel anders, dan voelt ze gewoon niet dat ie nat is? En ik weet niet of je zelf wel eens de binnenkant van een natte luier gevoeld hebt. Maar ze werken echt te goed, ze voelen droog.

Ja, we gaan door!

De conclusie is dat we doorgaan. Nog steeds niet fulltime, ik ga mijn ouders, schoonouders, man en gastouder niet verplichten tot het gebruik van wasbare luiers. ’s Nachts zal ik ook kiezen voor een wegwerpluier, die kan gewoon de hele nacht aan en dat is heel prettig. Maar ik probeer zelf waar kan wel gebruik te maken van wasbaar waar kan. Ik vind het idee dat het duurzaam is fijn. En ik hoop dat het een verschil gaat maken met zindelijkheid.

handtekening