Hoe gaat het met Benthe bij de gastouder?

Tijdens de zwangerschap hebben we gekeken bij een kinderdagverblijf en bij een gastouder. Uiteindelijk hadden we toch al snel een keuze gemaakt. Maar alles liep, natuurlijk, anders zoals gepland. Uiteindelijk zijn wij super blij met hoe het allemaal gelopen is, maar het was een rocky road. Lees je mee?

Gastouder of kinderdagverblijf

Tijdens de zwangerschap waren wij al vrij snel bezig met het regelen van de opvang. Een beetje bizar vroeg. Maar met twaalf weken zwangerschap kwam ik er al achter dat wij maar één gastouder in de wijk hebben. En wij wonen in een nieuwbouwwijk vol jonge gezinnen met kleine kinderen. Ik heb direct contact opgenomen met de gastouder en verteld dat we zwanger waren en meteen gevraagd of ze nog plek had (drie kwart jaar later…). Gelukkig had ze inderdaad nog een plekje en we zijn een paar dagen later naar haar toe gegaan voor een kennismakingsgesprek.

Achteraf gezien was het een heel raar gesprek. Maar ik was zwanger van ons eerste kindje. Ik had geen idee wat ik moest vragen aan een gastouder, ondanks alles wat ik gelezen had online. Maar wat wist ik nou om te vragen over schema’s, moedermelk en verdeling van aandacht. Deze vragen heb ik dus ook niet gesteld. Maar er was een klik met de gastouder en dat vond ik ook heel belangrijk.

Gastouder met zwangerschapsverlof

Benthe zou op 1 mei 2018 starten bij de gastouder. In februari kreeg ik bericht dat de gastouder zelf ook zwanger was. En ze zou half mei met zwangerschapsverlof gaan. Super leuk voor haar natuurlijk, alleen kwam voor ons de zoektocht weer naar een vervangende gastouder. Bij de vervangende gastouder zouden we ook starten, niet eerst twee weken bij haar, om dan te moeten wisselen.

Gelukkig vonden we onze vervangende gastouder drie weken voordat ik weer aan het werk moest.

Mama weer aan het werk

Maar toen was het moment echt aangebroken. Benthe was 15 weken oud en ik moest weer aan het werk. Ik ben blij dat ik het iets heb kunnen uitstellen, dus niet na 10 of 12 weken al weer aan het werk. Maar even wat weekjes langer thuis genieten. Ik besefte me later ook wel dat ik dit echt nodig gehad heb, de laatste weken thuis waren zo belangrijk. Vooral voor mezelf, ik moest nog even leren genieten van de nieuwe situatie met je mini-mensje. En in deze laatste weken lukt me dat echt.

Op naar de nieuwe gastouder. Ik begon op het werk met halve dagen, dus Benthe ging gewoon voor een ‘wen-ochtend’ en ik eigenlijk ook weer op het werk. Ik kan niet anders zeggen dat de tijd vloog. Lekker weer aan het werk en al mijn collega’s weer te zien, om volwassen gesprekken te hebben. Het was goed dat mijn kleine wereldje weer wat groter werd. Toen ik aan het eind van de ochtend mijn moppie ging ophalen, haalde ik ook een heel vrolijk meisje op. Het voelde goed.

Bijna 5 maanden later

Het is nu afgerond bij onze eerste gastouder. We hebben – met toch wel een paar tranen – afscheid genomen. Wat hebben we het ontzettend fijn gehad bij onze ‘vervangende’ gastouder. Het was zo goed! Onze Riet (zo heet ze) was een wat oudere vrouw en deed dit werk al 14 jaar. Op het moment dat Benthe bij haar kwam had ze nog twee andere kinderen (broer en zus), maar die kwamen onregelmatig. Benthe had vaak het rijk voor zichzelf. En dat was goed zo. Ze was nog maar zo klein toen ze naar de gastouder ging, het was goed dat ze veel aandacht kreeg en weinig afleiding had. Zo kreeg ze ook rust, kon ze goed slapen (zonder afleidingen), kon ze goed drinken (met haar verborgen reflux) en had ze alle aandacht. Riet heeft zelf drie kinderen, tieners, die in deze periode hun eindexamen gedaan hebben (en geslaagd zijn) en ze waren daarna veel thuis. Benthe kreeg dus voldoende aandacht, iets waar ons meisje wel van geniet. Het hele gezin was gek op haar gelach en om mee te maken hoe snel ze zich ontwikkelde.

Inmiddels merk ik dat Benthe toe is aan wat andere kinderen om zich heen, ze vind andere kindjes leuk en ik zie dat ze wil gaan spelen met anderen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon goed voor haar ontwikkeling om met andere kindjes om te gaan. Riet heeft ook een andere baan, na veertien jaar gastouder te zijn geweest en haar eigen kinderen gaan het huis uit; was het voor haar ook tijd om een andere uitdaging te zoeken.

Over drie weken begint Benthe bij de nieuwe gastouder. Ik ben heel benieuwd – en een klein beetje zenuwachtig – over hoe dat zal gaan.

 

 

Volg mij ook op Instagram en Facebook