Leeftijdsverschil tussen de kids – verhaal van Mirjam

Ik heb laatst al geschreven over dé vraag die gesteld wordt op het moment dat je eerste nog niet droog is…zeg maar ;). “En, wanneer komt de tweede?” Ik vertelde toen al dat ik wat andere mama’s gevraagd had om hun verhaal te doen. Vandaag de eerste in deze reeks. Mirjam is mama en blogt op Een Goed Verhaal. Mirjam heeft drie mooie kinderen en tussen de oudste en de jongste zit veel leeftijdsverschil. Vandaag verteld zij hoe zij tegen het leeftijdsverschil van haar kinderen aankijkt en wat ze ervaart. Lees je mee?

Mama van drie

Mijn naam is Mirjam Hart en ik ben moeder van drie. Noah is 12, Eli is 3 en Filou is deze zomer 1 geworden. Tot een paar jaar geleden leek mij een leeftijdsverschil van 4 jaar ideaal. Maar tussen onze jongste kinderen zit toch maar 2,5 jaar leeftijdsverschil. En dat was vooral de keuze van mijn vriend.

Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?

Dat vond ik altijd maar moeilijk om te zeggen. De relatie met de vader van Noah liep stuk, dus daar hoefde ik een tijd lang eigenlijk niet over na te denken. Maar toen Eli was geboren en mijn vriend en ik stilletjes alweer droomde over gezinsuitbreiding was vriendlief eigenlijk heel stellig: 2,5 jaar tussen Eli en onze jongste vond hij perfect. Hij scheelt namelijk ook 2,5 jaar met zijn zus en dat heeft hij altijd als heel fijn ervaren. Hij heeft een heel goede band met zijn oudere zus en toen zij klein waren konden ze ook al goed met elkaar overweg. Zo’n band gunde hij onze kinderen ook.

Ik dacht zelf meer aan 4 jaar leeftijdsverschil. Dan zou de één naar school zijn en dan had ik weer meer tijd voor een baby thuis, zo was mijn redenatie. Maar 2,5 jaar leek mij ook prima, dus gingen we daarvoor. Je weet natuurlijk nooit wanneer en of het überhaupt lukt, maar 2 jaar en 5 maanden na de geboorte van Eli kwam Filou ter wereld.

Mijn zwangerschap van Filou vond ik het behoorlijk pittig. Toen ik zwanger was van Eli had ik alleen Noah thuis en die was al heel zelfstandig. Eli was een mama’s kindje en wilde nog vaak opgetild worden en op schoot zitten. De laatste zwangerschap had ik dan ook veel meer last van kwaaltjes en was ik sneller moe.

De juiste keuze voor ons

Maar nu ben ik heel blij dat de kleintjes zo’n klein leeftijdsverschil hebben. Eli is vanaf dag één dol op zijn kleine zusje en nu Filou steeds meer kan, zie ik ze steeds vaker samen spelen. Eli staats ’s ochtends al te trappelen om zijn zusje uit bed te mogen halen en als het hem te lang duurt, maakt hij expres veel geluid zodat ze wakker wordt.

Ook onze tiener is dol op zijn kleine broertje en zusje. Hij wil niet graag helpen, maar wil wel dolgraag met ze knuffelen en ze aan het lachen maken.

Op mijn blog kun je meer lezen over ons gezin van vijf. Over hoe wij duurzaam wonen en leven bijvoorbeeld, dit kan op eengoedverhaal.nu/blog/ En volg je me ook op Instagram voor een dagelijks kijkje achter de schermen? instagram.com/mirjam_hart

 

Bedankt Mirjam voor je verhaal! Leuk om te lezen over een groot gezin en dat de oudste ook gek is op z’n kleine broertje en zusje. Fijn dat dit de juiste keuze was voor jullie!

 

 

 

Volg mij ook op Instagram en Facebook