Veelgestelde vragen wasbare luiers + tips!

We zijn al een poosje gedeeltelijk bezig met wasbare luiers en ik vond het leuk om wat vragen te beantwoorden. Het grappig is wel dat het ons echt veel beter bevalt dan we ooit bedacht hadden.
Op Instagram vroeg ik welke vragen jullie hadden over wasbare luiers. Ik kreeg echt wat vragen binnen, super bedankt hiervoor. Hieronder de antwoorden.
Waar zijn al die knoopjes voor?
Op de foto hierboven zie je inderdaad veel knoopjes. Er zijn luiers met klittenband, die werken hetzelfde als een wegwerp luiers. Die maak je ook op maat met plakstrips en je doet hetzelfde met klittenband. Met de knoopjes doe je dit ook. Je maakt de luier op de juiste maat voor je kindje. Zo zijn er wasbare luiers die je kan gebruiken van 4 tot 14 kilo, gewoon door ze kleiner of groter te maken. Op Youtube zijn voorbeelden te vinden van hoe je dit doet.
Is het vies?
Of het nou wegwerp of wasbare is…. een vieze luier blijft een vieze luier. Ik vind het niet viezer dan wegwerp. Er ligt een inlegvel in de luier, die vangt 98% op en dat gooi je weg. Mocht er toch wat poep in de wasmachine komen, dan is het zo weinig… dat kan de wasmachine prima aan.
Lees ook de ervaringen met onze eerste week met wasbare luiers
Hoe vind Benthe het?
Ik vind dit een leuke vraag, want in het begin moesten zowel Benthe als ik er erg aan wennen. Toen zag je echt een verschil bij haar of je nou met wegwerp of wasbaar aankwam. Maar inmiddels zijn we allebei gewend. Ze reageert niet meer anders bij de een of de ander.
Hoe vaak moet je wassen?
Dit zal voor iedereen anders zijn. In de Facebookgroep wasbare luiers, zie ik vaak voorbij komen dat het gemiddelde 2 tot 3 extra wasbeurten per week zijn. Daarnaast moeten de luiers niet te lang liggen ‘stinken’, drie dagen is wel de max. Omdat wij niet full-time werken met wasbare luiers, heb ik 2 extra wasjes per week. Na het weekend en woensdagavond.
Is het niet te heet met deze tropische temperaturen?
Omdat wasbare luiers vaak een dikker pak om de billen is dan wegwerp, denken we ook vaak dat het warmer is. Maar wegwerp is gemiddeld 1 tot 1,5 graden warmer. En een stuk broeieriger door (o.a.) plastic wat in de luier zit.
Gebruik je ze nu 24/7?
Nee, nog steeds niet. Ik gebruik het niet tijdens de nachten, Benthe lekt dan door en ik vind een wegwerpluier dan prima. Daarnaast kiest de gastouder voor wegwerp. Al breng ik Benthe wel vaak in een wasbare luier, en zij switcht dan gewoon gedurende de ochtend naar wegwerp. Ook vriendlief laat ik zelf kiezen wat hij haar aan wil doen.
Heb je tips?
Eén van de vragen die ook terug kwam, was of ik nog tips had voor ouders die er ook over nadenken om te starten met wasbare luiers. Natuurlijk heb ik die.
Consulent aan huis
Veel webshops wasbare luiers hebben een dienst waarbij een consulent aan huis komt. Met deze consulent kan je dan jouw eigen situatie bespreken en zij kan je voorbeelden van de verschillende systemen laten zien. Zo kan je veel beter een voorstelling maken van wat bij jou past.
Huur een pakket
Wil je niet direct een forse investering doen. Kijk dan eens naar de mogelijkheden om te huren. Je kan bij veel webshops pakketten huren om uit te testen wat je fijn vind en wat je wel zou willen aanschaffen. Je kan ook een pakket voor maatje ‘newborn’ huren, waar ze natuurlijk heel snel uitgroeien. En de grotere maten echt aanschaffen.
Ik weet het niet…
Lijkt wasbare luiers je nou nog steeds helemaal niets? Of vind je het allemaal teveel gedoe. Denk dan eens aan een wasbare zwemluier. Wij zwemmen niet wekelijks, dus hebben hier allemaal halve pakken liggen in kleine maatjes en ik vind dat gewoon echt zonde. Een wasbare zwemluier, of twee, gebruik je keer op keer en daarnaast zijn de printjes zo ontzettend leuk dat je ook geen zwemkleding meer hoeft te kopen! win-win.
