Voedingsschema baby 10 maanden

Onze grote kleine meid is al weer 10 maanden oud. Soms geloof ik het echt nog niet. Ze wordt als maar meer dreumes dan baby. Ze loopt de kamer rond achter de wandelwagen, ze lacht altijd en naar iedereen en ze heeft een eigen willetje waar je ‘u’ tegen zegt. Ik vind het echt super leuk. Soms is het ook lastiger, je moet er constant achteraan en het opvoeden is ook wel begonnen. Maar wat is het super gaaf om haar alles te zien ontdekken. Genieten hoor.

Melk primair het eerste jaar

Maar Benthe is nog geen dreumes, ze is nu nog even mijn lieve baby. En voor baby’s blijft melk de belangrijkste voeding. Terwijl ik, aan de andere kant, van het consultatiebureau een maand geleden ook al te horen kreeg dat ik haar wel wat meer mag gaan voorbereiden op een voedingspatroon van een 1-jarige. Want dan ‘horen’ ze met de pot mee te eten en dat gebeurt natuurlijk niet van de een op de andere dag. Maar dit vind ik best wel moeilijk. Natuurlijk mag ze al lekker met ons mee doen en krijgt ze een boterhammetje en lekker fruitjes en groente. Maar ik begrijp ook het belang van de fles nog wel. Uiteindelijk is ze ook nog maar pas 10 maanden oud. Ze kan gelukkig heel goed zelf aangeven wat ze wel wil en wat ze niet wil.

Globaal schema

Hieronder dan ons globale schema. Waarom globaal? Omdat Benthe ook drie dagen per week naar de gastouder gaat en daar is het allemaal net wat anders. Daar heeft ze vaak haar fruit al voor haar eerste slaapje, tenzij ze heel moe is. En daar krijgt ze om 17.00 uur een koekje of rijstwafeltje, thuis krijgt ze dan vaak snoeptomaatjes (in vieren gesneden).

07.30 eerste fles 180 ml melk en 2/3 schepjes bambix granen

11.00 uur fles 180 ml

11.45 / 12.00 uur fruit; half banaantje, meloen, peer of druifjes

12.30 uur broodje met of beetje roomboter of smeersel van de kleine keuken of 100% pindakaas of appelstroop

15.00 uur flesje 180 ml

17.00 uur snoeptomaatjes, koekje of rijstwafeltje

18.00 uur avondeten ‘met de pot mee’ (soms potje of broodje)

19.00 uur laatste fles 180 ml

Over het algemeen gaan de eerste drie flessen (07.30 / 11.00 en 15.00 uur) er helemaal in. Dat zijn de momenten dat ze net uit bedje komt en dan is het heerlijk lekker rustig wakker worden.

Tussendoor krijgt ze wel slokjes water. Haar beker staat gewoon in de kamer en ze loopt er regelmatig heen om een slokje te nemen.

Avondfles

Nu is het wel dat de laatste twee weken ze de laatste fles (19.00 uur) niet wil. We zijn nu een paar dagen aan het proberen om het om te draaien. Eerst de fles en daarna nog het avondeten, maar het blijft natuurlijk kort op elkaar. Ze gaat altijd tussen 19.00 en 19.30 uur naar bed, dus we hebben maar 2 uurtjes als we allemaal eindelijk thuis zijn.

En als ze de fles echt niet wil, dan wil ze ‘m niet. Ze slaat ‘m weg met d’r handje, keert d’r hoofd af of worstelt net zolang totdat ik haar weer laat staan aan de koffietafel. Dan gaat het soms nog wel, staan is natuurlijk het allerleukste wat er is en dan is de fles staand drinken ook helemaal cool.

Ik ben heel benieuwd hoe het eetschema van jullie kleintjes eruit ziet! Elk kleintje heeft natuurlijk zijn/haar eigen behoefte en eigen willetje, ook hierin. En elke mama is anders. Ik vind het gewoon heel leuk als jullie het willen delen. Dus laat het me weten, hier of op social media!

Volg mij ook op Instagram en Facebook