Waarom Benthe niet over gaat op opvolgmelk (nummer 2)

Nu Benthe al ruim een half jaar oud is komen er weer allerlei mijlpalen aan. Sommige hebben we al gehad; zoals dat de bak van de kinderwagen nu toch echt op zolder staat en ons meisje trots in haar wandelwagen zit. En we zijn begonnen met het aanbieden van vaste voeding. Super leuk allemaal. Onze dochter krijgt ook flesvoeding, dan ‘mag’ je met zes maanden over op de zogenoemde ‘opvolgmelk’ in plaats van de zuigelingenvoeding. Maar doen we dat ook?
Zuigelingenvoeding
Als je als moeder geen borstvoeding wil geven, of het lukt niet. Dan wonen we gelukkig in Nederland (of België) en hebben we de beschikking over zogenaamde ‘zuigelingenvoeding’, ook wel kunstvoeding genoemd. Toen Benthe zes dagen oud was en opgenomen werd in het ziekenhuis is er begonnen met het bijvoeden met kunstvoeding. Ik heb er destijds te weinig over nagedacht. Ik schrok me wild dat mijn kindje ‘ondervoed’ was (dit hebben ze echt gezegd) en dat ze op deze manier geholpen kon worden vond ik prima. Mijn productie is hierna nooit meer bijgetrokken en met 12 weken is Benthe helemaal overgegaan op de kunstvoeding. Het was moeilijk voor mij, maar mijn lieve moppie groeide goed op de kunstvoeding. Ik kan dus alleen maar blij zijn dat we deze mogelijkheid hebben.
En nu is ze zeven maanden oud en krijgt ze nog steeds de nummer één van de kunstvoeding.
Wereldgezondheidsorganisatie
In de jaren tachtig richtte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een internationale code op die, onder andere, de marketing van vervangende middelen voor moedermelk aan banden moest leggen. De WHO Code heet in de volledigheid de “Internationale Gedragscode voor het op de markt brengen van vervangingsmiddelen voor moedermelk”. Dit betekent dus dat de marketing van kunstvoeding aan banden werd gelegd. Meer informatie kan je hier lezen.
Een goede zaak natuurlijk. Moedermelk blijft het beste wat je je kindje kan geven. Mochten fabrikanten zeggen dat hun kunstvoeding vanaf dag één van je baby net zo goed was als je eigen melk; dan waren meer moeders misschien wel direct overgestapt op kunstvoeding. Maar ja…we hebben de producten wel? En marketing gaat om het creëren van de behoefte bij je doelgroep. En zo is de opvolgmelk ‘geboren’.
Introductie opvolgmelk
In de jaren tachtig kwam ook de introductie van de opvolgmelk. Op vrijwel identieke verpakkingen met bijna dezelfde ingrediënten werd de label ‘vernieuwd’ geplakt en er mocht weer reclame voor gemaakt worden. We kennen nu ook allemaal de reclame wel: “In het begin van je leven doe je alles voor het eerst. Opvolgmelk ondersteunt je weerstand tijdens je eerste fietstoch, je eerste keer op onderzoek en je eerste keer vriendjes maken. Elke eerste keer is spannend, ook voor papa en mama.” De reclame speelt in op je moederhart, “Jij wil toch ook het beste voor je kindje, ja toch?”.
In hetzelfde jaar als de introductie van de opvolgmelk verklaarde de World Health Assembly dat het gebruik van opvolgmelk voor zuigelingen onnodig was. De WHO voegt daar aan toe dat het als vervanging voor moedermelk (voor kinderen ouder dan 6 maanden) onnodig en ongeschikt is. Opvolgmelk bevat namelijk een te veel aan proteïne en een te kort aan essentiële vetzuren, ijzer, zink en B-vitaminen dan wat de WHO aanbeveelt voor een optimale groei en ontwikkeling van zuigelingen en jonge kinderen.
Niet alleen de WHO zegt dit, ook UNICEF en het Kenniscentrum Borstvoeding zegt dat zuigelingen geen opvolgmelk nodig hebben.
En nu?
Natuurlijk heb ik ook contact gehad met de producent van het merk voeding dat wij gebruiken. Ze konden mij geen duidelijk antwoord geven op waarom een kindje over zou moeten op opvolgmelk. De medewerker die ik sprak was zelfs helemaal niet op de hoogte van de richtlijnen van de WHO. De medewerker verwees mij door naar het consultatiebureau en vertelde me dat het consultatiebureau ook opvolgmelk adviseert.
Maar dan bedenk ik me maar weer dat het consultatiebureau ook de Johannesbroodpitmeel van Nutrilon adviseert…. Een product wat daadwerkelijk maar voor 30% bestaat uit Johannesbroodpitmeel en voor de rest uit suikers. En blijven wij lekker kunstvoeding nummer één gebruiken.
Volg mij ook op Instagram en Facebook