34 weken zwanger update; een groei echo, het kraampakket en ons geboorteplan

Wat gaat de tijd snel! Sinds donderdag 21 december sluiten we week 34 af, ben ik 35 weken zwanger; zitten we in de 36ste week. Het aftellen is echt begonnen. De decembermaand is inmiddels volop onderweg en ik vind het een heerlijke maand om vrij te zijn. Volgende week is vriendlief ook lekker vrij en gaan we genieten van een weekje met z’n tweetjes. Behalve tijdens de kerstdagen natuurlijk dan zijn we bij onze families. Super veel zin in! Dan gaan we al weer snel het nieuwe jaar in,… een super spannend jaar wordt dat.
Groei echo
Dat we nu in de 36ste week zitten betekent ook dat we goed in de gaten gehouden worden. We hebben inmiddels twee geplande groei echo’s gehad in week 32 en week 34. Daarnaast hebben we nu twee keer een ‘minder leven onderzoek’ gekregen. Daarover heb ik alles verteld in mijn blog ‘Wat als je de baby niet voelt?‘, tijdens deze onderzoeken wordt er ook een groei echo gemaakt. We kunnen dus zeggen dat we goed in de gaten gehouden worden. En dat de baby ook goed groeit.
We hebben nu nog twee controles gepland staan bij onze verloskundige, op 27 december nog een ‘gewone’ controle en op 4 januari hebben we nog een ligging/groei echo. Daarna zullen we zien hoe vaak ik me nog mag melden bij de verloskundige voordat de bevalling zich aandoet.
Kraampakket
Dit week is ook het kraampakket binnen gekomen! Misschien vind je dit heel laat? Dat kan ook wel kloppen, ik heb het kraampakket namelijk zelf besteld via mijn verzekering. Ik ben niet voldoende aanvullend verzekerd om het kraampakket vergoed te krijgen, gelukkig zijn de pakketten niet duur. Ik heb het kraampakket besteld bij Natalis en het werd drie dagen later al geleverd. Wat zit er allemaal in?
In het kraampakket zit:
1x Alcohol ketonaat 70%
1x Inlegverband
1x Kraamverband
1x Matrasbeschermer
1x Navelstrengklem
10x Onderlegger 60 x 90 cm dun
1x Onderlegger 60 x 90 cm dik (extra absorptie) + slauch
1x Luiertape
1x Handgel
1x Verbandwatten
2x Wondkompressen 8,5 x 5 cm
1x Stretchbroekje per 2 stuks
5x Wondkompres 10 x 10 cm
1x Damesverband 20 stuks
Ik heb het kraampakket open gemaakt – heel nieuwsgierig natuurlijk – en vervolgens de doos weer ingepakt en onder de wieg op onze kamer gezet. Ik hoop van harte dat ik in het ziekenhuis kan bevallen en dat we het kraampakket amper nodig hebben. Maar het staat klaar! 🙂
Geboorteplan
Deze week hebben wij ook het geboorteplan opgeschreven en besproken met de verloskundige. Een geboorteplan stel je van te voren op zodat je eens hebt nagedacht over de bevalling. Omdat de bevalling vaak toch anders gaat dan dat je bedacht hebt van te voren vinden veel vrouwen het onzin. Ik moet zeggen dat ik het daar niet mee eens ben. Ik denk dat het hartstikke goed is om van te voren eens na te denken over de dingen die jou kunnen helpen tijdens de bevalling. Welke omgeving zorgt bij jou voor ontspanning? Wat vind je belangrijk in het contact met de zorgverleners? Waar moet je partner op letten?
Natuurlijk is je geboorteplan geen eisenlijst en kan de realiteit altijd afwijken van je plan. Dit is ook goed om voor ogen te houden. Wij hebben er bijvoorbeeld instaan dat het idee van een vacuümpomp mij niet echt gerust stelt. Maar mocht het een noodzaak zijn, dan moet het. Wat moet, dat moet. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat de baby en ik gezond naar huis mogen na de bevalling.
Wat staat allemaal in ons geboorteplan?
Omgeving en aanwezigen:
- mijn partner is erbij
- ik wil graag bevallen in het ziekenhuis
- mijn zorgverleners (verloskundige en verpleegkundige) zijn aanwezig
- de in- en uitloop op de kamer wordt zoveel mogelijk beperkt, het wordt geen ‘voorstelling’
Communicatie:
- een open en transparante houding vinden wij belangrijk
- geef me informatie over wat er gebeurt
- coach me door de persweeën heen
- medische besluiten worden altijd met ons genomen en niet over ons
- mijn partner is volledig gemachtigd om beslissingen voor mij te nemen op het moment dat ik dit niet meer kan
De bevalling:
- ik wil graag in het ziekenhuis bevallen
- ik wil graag een baarkruk proberen
- ik wil zo veel mogelijk mobiel blijven
- ik wil zo veel mogelijk rust op de kamer
- ik sluit medicatie niet uit, van te voren heb ik een voorkeur voor het pompje wanneer medicatie nodig blijkt te zijn
- mijn partner wil graag de baby aanpakken en zal de navelstreng doorknippen
- mocht een keizersnede nodig zijn dan zal mijn partner bij de baby blijven
Na de bevalling:
- wij willen de rust en ruimte krijgen om kennis te maken met onze baby
- wij vinden huid-op-huid contact het eerste uur heel belangrijk, ook in het geval van een keizersnede, dan zal de baby op de borst van mijn partner gelegd worden
- de navelstreng uit laten kloppen voordat deze doorgeknipt wordt
- borstvoeding is het uitgangspunt en zullen we ook proberen
Dit is in een notendop wat wij hebben opgeschreven in ons geboorteplan. Vooral over de transparante communicatie heb ik aantekeningen laten maken in het digitale dossier van de verloskundige. Ik vind het bij een tandarts al extreem belangrijk dat er uitgelegd wordt wat er op dat moment gebeurt en waarom, laat staan tijdens een bevalling. Ik hou van veel informatie, lees mezelf daarom ook goed in, maar wil daarom op dat moment denk ik ook de nodige handvatten en uitleg hebben. Daarnaast vind ik het ook heel belangrijk dat medische ingrepen, zoals een knip, een pomp of gebruik van andere hulpmiddelen, met ons overlegd wordt. In Nederland is het nou eenmaal zo dat medische ingrepen alleen met toestemming uitgevoerd mogen worden en ik denk dat ‘in het heetst van de strijd’ dit vaak vergeten wordt. Ik wil graag dat wij wel die mogelijkheid krijgen.
Hebben jullie een geboorteplan geschreven en heeft je dit geholpen tijdens de bevalling? Ik hoor het graag!!