Het eerste trimester van mijn tweede zwangerschap

Ze zeggen dat geen enkele zwangerschap hetzelfde is. Inmiddels kan ik dat bevestigen. Deze zwangerschap start heel anders dan mijn eerste zwangerschap van Benthe. Gelukkig zijn er ook nog genoeg ‘ohja’ momentjes.

De zwangerschapstest

Waar ik de vorige keer niet kon wachten om te testen toen we actief bezig waren met de zwangerschapswens. Was ik nu een stuk rustiger. We hebben zelfs gewoon op een dinsdagmiddag getest. We waren allebei thuis en ik zou eigenlijk al ongesteld moeten zijn. Tot ons grote verbazing en plezier was de test positief!

zwangerschapstest

Misselijk? Moe?

Vooral de eerste weken vond ik het qua kwaaltjes erg meevallen. Soms wat moe, soms met vlagen wat misselijk. Regelmatig wat gevoelige borsten. Maar over het algemeen ging het gewoon goed. Het was vooral heel gek. Opeens heb je zo’n ‘groot geheim’ weer bij je. Niemand weet iets, maar er gebeurt van alles daar binnen.

Wel vond ik het geestelijk veel intensiever dan de vorige keer. Deze keer was ik me er veel meer van bewust dat alles nog zo fragiel was. Dat een gezonde zwangerschap en een gezond kindje niet zomaar ‘gewoon’ waren. Inmiddels ken ik veel meer verhalen van mensen waar het niet goed ging en ik vond (vind) het heel spannend dat we nog een keer zwanger zijn. We hebben al een prachtige gezonde dochter, waarom nog een keer zo’n ‘gok’ wagen. Gelukkig besefte ik me ook al snel dat er meer gezonde kindjes worden geboren. Vertrouwen is ook heel belangrijk hier.

Moeders voor Moeders

Net als met de zwangerschap van Benthe heb ik nu ook weer mee gedaan met Moeders voor Moeders. De regionale vertegenwoordiger kwam bij ons thuis lang en deed eerst een zwangerschapstest. Gelukkig prachtig donker positief! Daarna duidelijke afspraken gemaakt en de komende weken worden op donderdag weer de bekende blauwe flessen thuis afgeleverd en opgehaald. Maar ook deze keer doe ik door omstandigheden niet mee tot zestien weken zwangerschap. De vorige keer kwam het door de planning van de zomervakantie, nu gaat de fabriek in de maand februari dicht voor verbouwing. Maar tot week 13 doe ik weer mee!

De eerste controle

Met acht weken mocht ik me melden voor de intake bij de verloskundige. Het was ontzettend vreemd om weer terug in de praktijk te zijn. Maar ook heel goed spannend. We hadden het geluk dat we de intake hadden bij dezelfde verloskundige die bij de bevalling van Benthe was. Het was grappig om elkaar weer te zien en om daar ook op terug te blikken. Gelukkig was ook de echo heel goed. Mooi klein wormpje met een knipper lichtje. Blijer kon je me niet maken!

Centering Pregnancy

Met tien weken begon de groep Centering Pregnancy weer. Met deze methode krijg je je controles in een groep met zwangere vrouwen. Je controle is individueel, incl. check van de baarmoeder, bloeddruk en hartje luisteren. Daarna is er ruimte voor gesprek en geklets met een groep vrouwen die ongeveer net zo ver in de zwangerschap zijn. De groep is (nu nog) groot, we zijn met zo’n 12 meiden. Sommige zwanger van de eerste, sommige tweede of zelfs tweede en derde. Sommige spontaan zwanger, sommige na een lang medisch traject. Het is erg gezellig om verhalen en ervaringen te delen.

Termijnecho

Ook kreeg ik in mijn tiende week zwangerschap de termijnecho. Ik vond het spannend, ik had er zin in! Ik kon niet wachten om te spieken en gerustgesteld te worden. En wat werden we beloond. We hadden een prachtige echo. Een complete baby, met hoofd, buik, benen en armen, een baby die heerlijk aan het bewegen was en een dansje voor ons deed. Wat geweldig bijzonder om te zien!

Tot zo ver de update van mijn eerste trimester. Tot nu toe dus groen licht en gaat alles goed. Ik hou jullie lekker op de hoogte.

handtekening