Hoestdrank tijdens de zwangerschap

Geen filet americain, geen rauwe kazen, geen sushi, geen carpaccio, geen wijn. Oppassen met koffie, met kaneel, met kruiden, met drop.

De eerste weken van de zwangerschap heb ik continue de app Zwanger&Zo open gehad om de lijsten te bekijken van wat ik nou wel mocht eten en wat niet. Waar moest je mee oppassen? Wat kon met mate? En wat helemaal niet. En sommige dingen waren echt verrassend.

Medicijnen

Op het moment dat je je niet lekker voelt tijdens de zwangerschap ga je ook de lijstjes voor medicijnen ernaast leggen. Wat mag je hiervan wel en niet? Aspirines mogen bijvoorbeeld niet, paracetamol (zonder codeïne) mag dan weer wel. Strepsils mogen niet als je last heb van je keel. In sommige gevallen willen mensen je zelfs waarschuwen voor thee met honing. Gelukkig zegt het voedingscentrum hiervan dan dat honing hartstikke veilig is.

In de meeste gevallen zal een verloskundige of andere zorgverlener je ook adviseren om de bijsluiter van het medicijn te lezen. Hierop hoort toch te staan of je een medicijn wel of niet mag. Vooral in het geval van een simpele hoestdrank. In mijn geval had ik de hoestdrank nog in de kast staan. Toen ik de bijsluiter checkte leek er niets aan de hand.

Sterker nog er staat op de bijsluiter:

Zwangerschap
Kruidvast HOESTDRANK Broomhexine HCI suikervrij kan voor zover bekend tijdens de zwangerschap zonder gevaar voor het ongeboren kind volgens het voorschrift ingenomen worden. 

Ik voelde me dus veilig om dit hoestdrankje te nemen om me van mijn enorme hoestbuien af te helpen.

Helaas/gelukkig keek ik vandaag nog een keer op de bijsluiter. Als je deze iets verder leest dan zie je staan:

Schadelijk bij alcoholisme.
Voorzichtigheid is geboden bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kinderen en groepen met een verhoogd risico, zoals patiënten met leveraandoeningen of epilepsie.

Maar wacht even? Het is dus veilig, maar we moeten wel voorzichtig zijn? Dit lijkt me niet te kloppen. Vooral als je doorleest dan kom je nog de tekst tegen:

Kruidvat HOESTDRANK Broomhexine HCI suikervrij bevat 3 vol.% ethanol (alcohol), d.w.z. maximaal 150 mg per dosis van 5 ml, hetgeen overeenkomst met 3 ml bier of 1,25 ml wijn.

De aanbevolen hoeveelheid is 3x per dag 10 ml. dit is dus 900 mg per dag en dus 18 ml bier. Nu is 18 ml natuurlijk niet veel, maar elke vrouw zal je vertellen dat het streven toch echt 0 ml is. Je wilt het beste voor je kindje, je doet dus zo goed mogelijk je best om aan alle richtlijnen te voldoen en om niets schadelijks tot je te nemen. Toch staat er in één bijsluiter deze twee tegengestelde berichten. Ik vind het echt heel erg schadelijk dat het er zo in staat. Ik ga ook zeker contact opnemen met Kruidvat hierover.

En morgen toch maar even de huisarts bellen over wat een goed alternatief is.

P.s – Het alternatief? Dat is trouwens tijmsiroop geworden! Super natuurlijk, geen toegevoegde suiker, helemaal veilig en ook gewoon bij de drogist of apotheek verkrijgbaar!