Tweede trimester van mijn tweede zwangerschap

Week 13 is er! Het eerste trimester laten we nu echt achter ons en hoe fijn is dat! Hoe gaat het met me? Wat voor een bijzondere dingen maken we deze week mee?

Uitslag NIPT

Ik belde aan het begin van de week de verloskundige, ik heb met precies 11 weken de NIPT test laten doen. NIPT staat voor niet-invasieve prenatale test. Het is een bloedonderzoek van de moeder waarbij ze naar het DNA van het kind in jouw bloed kijken. Super praktisch dus en volledig veilig.

Gelukkig kreeg ik van de verloskundige te horen dat de NIPT test helemaal goed was. En ook geen nevenbevindingen. Een goed begin van de week.

Controle & hartje luisteren

Met 13 weken en 6 dagen mocht ik weer naar de verloskundige. We hadden de tweede Centring Pregnancy avond en dit was voor het eerst sinds dat ik het hartje zou horen. Ik had hier erg veel behoefte aan. De laatste controle was de termijnecho met 10 weken. Geen controles dus in die cruciale periode waarvan je van het eerste naar het tweede trimester gaat. Gelukkig was alles goed! De verloskundige noemde het een bewegelijke baby, ik kreeg twee keer kort het hartje te luisteren. Gelukkig heb ik er een audiofragment van gemaakt die ik naar de man stuurde. Hartstikke leuk om terug te luisteren.

Pittig tweede trimester

Ik vind onderhand dit tweede trimester wel pittiger dan het eerste. De vermoeidheid die best afwezig was in het eerste trimester komt er nu volop bij. Wanneer ik niet werk slaap ik ook even tussen de middag. En ik ga zelfs soms wat eerder naar huis omdat ik het niet meer vol hou.

Ook heb ik nu al last van harde buiken. Dit voelt erg raar. Bij Benthe heb ik nooit last gehad van harde buiken en nu komt het al met week 17 op zetten. Vooral als ik gestresst ben dan slaat het meteen op de buik en als ik me niet lekker voel, voel ik scherpe steken onderin de buik. Het resulteert ook in een extra bezoek aan de verloskundige met 17 weken. We mogen even komen sparren over hoe ik me voelde en we konden het hartje luisteren.

Emotioneel

Rond de 19e week wordt het me allemaal te veel. Veel mommy’s-to-be beginnen nu hun baby’s te voelen. Door alles wat er gebeurt is in de zwangerschap van Benthe grijpt me nu aan. Ik voel namelijk soms de baby wel, dan weer dagen niet. En dat is met deze termijn allemaal heel erg normaal en je hoeft nog niet elke dag iets te voelen en zeker niet regelmatig, maar toch vind ik het allemaal heftig. Ik ben deze week super nerveus en emotioneel en heb hier ook gelukkig een goed gesprek over met de verloskundige.

Wat wel heel leuk is aan dit trimester? De pret-echo waarin we achter het geslacht van de baby komen. Volg je me al op instagram? Daar vind je het antwoord.

Binnenkort de twintig weken echo. Ook deze check vind ik spannender dan bij de eerste zwangerschap. Ik zei het al in mijn vorige blog, deze zwangerschap voelt een stuk fragiler dan de eerste.

handtekening